NEMAČKA NATO PAKTU PRIJAVILA REKORDAN VOJNI BUDŽET: Za vojsku i novo naoružanje u 2021. iskeširaće 53 milijarde evra
Foto: Profimedia

3,2 odsto više nego u 2020

NEMAČKA NATO PAKTU PRIJAVILA REKORDAN VOJNI BUDŽET: Za vojsku i novo naoružanje u 2021. iskeširaće 53 milijarde evra

Planeta -

Nemačka je NATO-u prijavila rekordni vojni budžet od 53 milijarde evra za 2021, objavili su danas nemački mediji.

To je 3,2 odsto više nego prošle godine, kada je budžet za vojsku iznosio 51,4 milijarde evra.

U sedištu NATO u Briselu nadaju se da će povećanje budžeta zemalja kao što je Nemačka, ublažiti transatlantski spor oko visine izdvajanja za zajedničku odbranu, prenosi Hina.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je nedavno izjavio da i od novog američkog predsednika očekuje pritisak po tom pitanju.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 2018. zapretio izlaskom SAD iz Alijanse, ako članice ne povećaju izdatke za NATO do dva odsto BDP-a.

Angela Merkel, nemačka vojska
foto: Profimedia

Prošle godine Nemačka je izdvajala 1,57 odsto BDP-a što je porast u poređenju sa 2019. kada je iznosio 1,36 odsto, ali je taj porast povezan s padom prevrede uzrokovanim korona-krizom.

Magazin "Spiegel Online" objavio je danas izvještaj po kojem Bundesver zbog hroničnog nedostatka novca trenutno "nije u stanju da ostvari planirane ciljeve NATO-a u pogledu naoružavanja".

Ministarstvo odbrane strahuje da će zbog smanjenja budžeta kao posledice korona-krize, vojne snage ostati bez potrebnih sredstava, navodi časopis.

U tekstu se navodi da predstavnici Bundesvera traže povećanje budžeta zbog porasta vojne opasnosti od Rusije i Kine, posebno na području kibernetike.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track