POSLE POVRATKA IZ MOSKVE BORELJ OKRENUO PLOČU: Rusija odbila dijalog sa EU, neka članice odluče šta dalje, u opticaju i sankcije
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Važan sastanak 22. februara

POSLE POVRATKA IZ MOSKVE BORELJ OKRENUO PLOČU: Rusija odbila dijalog sa EU, neka članice odluče šta dalje, u opticaju i sankcije

Planeta -

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je danas duboku zabrinutost zbog odbijanja Rusije da sa EU ima "konstruktivniji" dijalog i pozvao zemlje Unije da odluče o daljim merama, uključujući mogućnost sankcija.

"Ruske vlasti nisu želele da iskoriste priliku za konstruktivniji dijalog sa EU. To je za žaljenje... Na državama članicama je da odluče o narednim koracima, a to bi moglo da uključi sankcije", naveo je Borelj na Tviteru po povratku iz posete Moskvi.

Šefovi diplomatija EU imaće 22. februar sastanak na kojem će razmotriti posetu Borela Rusiji od 4. do 6. februara.

Ministri treba da odluče o merama prema Rusiji, koja odbija da pusti na slobodu zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog i koja je proterala trojicu evropskih diplomata dok je Borel bio na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Odluka o sankcijama treba da bude jednoglasna na predlog država članica EU. Borelj kao šef diplomatije može da uputiti preporuke na osnovu izveštaja o poseti.

Moskva je tokom posete Borelja proglasila nepoželjnim osobama diplomate Nemačke, Poljske i Švedske zbog navodnog učestvovanja u neodobrenim protestima koji su održani u znak podrške uhapšenom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova je navedeno da su postupci diplomata "neprihvatljivi i nespojivi sa njihovim diplomatskim statusom".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track