HAKERI HTELI DA ZATRUJU VODU NA FLORIDI! Upali u softver i povećali nivo natrijum-hidroksida, ali su radnici brzo reagovali
Foto: Youtube/CNBC Television

oglasio se i šerif okruga pajnlas

HAKERI HTELI DA ZATRUJU VODU NA FLORIDI! Upali u softver i povećali nivo natrijum-hidroksida, ali su radnici brzo reagovali

Planeta -

Hakeri su upali u sistem za snabdevanje vodom grada Oldsmara u Floridi i pokušali da zatruju vodu, saopštio je šerif Okruga Pajnlas Bob Gualtijeri.

Kako je naveo, hakeri su na daljinu pristupili softveru na kompjuteru jednog od zaposlenih i preuzeli kontrolu nad ostalim sistemima.

Šerif je opisao da je radnik prostrojenja sedeo za kompjuterom kada je na ekranu iskočio prozor sa upozorenjem da je došlo do neovlašćenog pristupa, a da je zatim miš počeo sam da otvara programe i upravlja sistemom.

Hakeri su povećali količinu natrijum-hidroksida koji se sipa u vodu u malim količinama radi regulisanja kiselosti, ali je opasan kada se konzumira u većim količinama.

Gualtijeri je rekao da su radnici brzo uspeli da zaustave kompjuterske komande i da je količina natrijum-hidroksida koja je dospela u vodu minimalna.

FBI i tajna služba pozvani su da istraže slučaj.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track