BORELJ DANAS PRED POSLANICIMA EU PARLAMENTA: Traže njegovu ostavku, zbog poniženja u Moskvi, među potpisnicima i Vladimir Bilčik
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Počinje debata o poseti Rusiji

BORELJ DANAS PRED POSLANICIMA EU PARLAMENTA: Traže njegovu ostavku, zbog poniženja u Moskvi, među potpisnicima i Vladimir Bilčik

Planeta -

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pojaviće se danas u 15 časova pred poslanicima Evropskog parlamenta u debati povodom njegove posete Moskvi od 4 do 6. februara.

Više od 50 poslanika EP, među kojima i izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, potpisali su pismo kojim se od predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, traži da se Borelj razreži dužnosti, ukoliko sam ne podnese ostavku.

U pismu poslanici EP iznose svoju zabrinutost zbog "ponižavajuće situacije" koja se dogodila tokom posete Borelja Moskvi i koja je, prema njihovim rečima, "u velikoj meri oštetila reputaciju EU".

Ocenjuje se da šef diplomatije "nije bio u mogućnosti da se založi za interese i vrednosti EU" na odgovarajući način i da je napravio "lošu procenu" svojim odlaskom u Moskvu.

Iako se sama fon der Lajen nije oglašavala, iz EK poručuju da šef diplomatije EU, Žosep Borelj, ima njenu puni podršku i poverenje.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track