BAJDENOV ZET U SUKOBU INTERESA? Bela kuća odbacila tvrdnje o vezama Hauarda Krejna i kompanije koja usmerava distribuciju vakcina
Foto: Screenshot YT, screenshot

opasno

BAJDENOV ZET U SUKOBU INTERESA? Bela kuća odbacila tvrdnje o vezama Hauarda Krejna i kompanije koja usmerava distribuciju vakcina

Planeta -

Bela kuća je u utorak odbacila žalbe protiv sukoba interesa u vezi sa investicijama predsednikovog zeta vezanim za borbu protiv COVID-19.

Etički stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog hirurga Hauarda Krejna, zeta predsednika Bajdena, koji je povezan sa zdravstvenom kompanijom koja sarađuje sa saveznom vladom na usmeravanju distribucije vakcina.

Upitana od novinara Foks Njuza Pitera Docija o ovim sumnjama, pres sekretarka Bele kuće Džen Psaki rekla je: "Predsednik je jasno rekao da će postojati apsolutni zid između njega i bilo kog posla povezanog sa članovima njegove porodice."

Psaki je ponovila Bajdenovo obećanje da nijedan član porodice neće imati pravo glasa u odlučivanju i donošenju politika.

Upitana kako Bela kuća može da garantuje da niko ne koristi Bajdenovu kancelariju u lične svrhe, Psaki je rekla: "Usvojili smo stroge politike."

"Ne postoji nijedan član porodice koji je zaposlen u Beloj kući, koji će imati kancelariju u Beloj kući ili koji će imati finansijske koristi. To su strogi etički zahtevi, a predsednik je to odobrio."

Krejn, oženjen Bajdenovom ćerkom Ešli, bio je rani investitor u StartAp Helt. U decembru je tehnološka kompanija Josi Helt zatražila pomoć od kompanije StartAp Helt zbog posebnih veza sa vladom.

Izvršni direktor Josija, Heri Prasad, zatražio je od StartAp Helta da svoju platformu predstavi vladinim zvaničnicima. "Naš cilj StartAp Helta je da unapredimo njihove odnose i rad sa državnim i saveznim agencijama", rekao je za ABC Njuz.

Ubrzo nakon pokretanja StartAP Helta, njegovi osnivači pozvani su u Belu kuću da se sastanu sa tadašnjim predsednikom Obamom kako bi pregledali njegove planove.

Krejn je prepričao sastanak u intervjuu iz 2015. godine. "Slučajno sam razgovarao sa svojim tastom tog dana i spomenuo sam da su Stiv i Juniti bili tamo dole [u D.C.]", rekao je Krejn. "[Bajden] je znao za StartAp Helta i bio je njegov veliki obožavalac. Zatražio je Stivov broj i rekao: Moram ih dovesti gore da razgovaraju sa Barakom. Došla je tajna služba, i Stiva i Junitija odvela u Ovalni kabinet ".

Krejn pomaže u nadgledanju ulaganja kompanije u stotine kompanija, od kojih neke žele da se obrate saveznim agencijama kako bi pomogle u odgovoru na koronavirus. Kako je StartAp Helta proširio svoje prisustvo u sferi zdravstvene zaštite, njeni rukovodioci su promovisali sastanak Bele kuće sa Obamom i njihove posebne veze sa Bajdenom.

Predsednik je takođe podržavao posao koji je Krejn započeo sa svojim bratom Stivenom Krejnom, Juniti Stoaks. Govorio je na korporativnim konferencijama da bi privukao rizične kapitaliste za kompaniju, pored toga što je pozvao rukovodstvo Juniti Stoaksa na sastanak sa Obamom.

Krejn je kritikovan početkom ove godine kada je pandemija eksplodirala i počeo je nezvanično da savetuje Bajdenovu kampanju kada je u pitanju odgovor na koronu. U isto vreme, StartAp Helt insistirao je na ulaganju u firme koje su pokušavale da prilagode proizvode kako bi pomogle odgovoru na pandemiju. Pojavila se zabrinutost da bi Krejn mogao da kaže dobru reč kompaniji kako bi pomogao njenim kompanijama da postignu državne ugovore. Portparol kampanje rekao je u oktobru da Krejn nije otišao dalje od razmene iskustva o lečenju pacijenata sa COVID-19.

Sad kad je Bajden na funkciji, neki pitaju: da li Krejn treba da savetuje kompanije koje žele da sklapaju unosne vladine ugovore? Da li treba da odmeri političke odluke svog tasta koje bi mogle da pomognu tim kompanijama? Da li bi mogao da bude upoznat sa informacijama vlade koje bi mogle da dovedu do odluka o ulaganju?

"Hauard Krejn se igra vatrom", rekla je Meredit MekGihi, izvršna direktorka izdanja One, nestranačke grupe za nadzor etike, za ABC Njuz. "Ako se previše približi tom plamenu - ako pokušava ili da unovči svoj odnos sa predsednikom, ili ako pokušava da utiče na politiku - plamen će ga dobiti. I ne vredi mu to ili Bajdenu ".

Kurir.rs/Fox news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track