POLARNI VORTEKS OKOVAO KANADU SNEGOM I LEDOM: Temperatura se spustila i do -51,9 stepeni! (VIDEO)
Foto: Youtube/CBC News: The National

arktički vazduh

POLARNI VORTEKS OKOVAO KANADU SNEGOM I LEDOM: Temperatura se spustila i do -51,9 stepeni! (VIDEO)

Planeta -

Kanada je zabeležila jednu od najhladnijih zima, a zahvaljujući fenomenu znanom kao polarni vorteks, temperature su se spustile i do neverovatnih minus 51,9 stepeni.

Svih 10 miliona kvadratnih metara Kanade je zaleđeno i temperature su bile ispod nule, a na teritoriji Jukon je izmereno -37,9 stepeni. Prethodno je CTV njuz izvestio da je u Vekvetiju, na Severozapadnim teritorijama, bilo -51,9 stepeni što je najniža temperatura izmerena u ovoj oblasti u poslednje 4 godine. Sa druge strane, najtoplije je u jednom trenutku bilo u Estevan Pointu gde je temperatura bila u plusu 3,4 stepena.

U većini provincija vlasti pozivaju na oprez.

"Nije lako i veoma je retko da se postigne da se u čitavoj zemlji sve smrzne. Za to je potrebna kombinacija nekoliko faktora. Da bi svaka provincija imala temperaturu ispod nule, pogotovo Viktorija, brojne stvari moraju da se dogode u atmosferi kako bi se hladni vazduh zadržao od obale do obale", rekao je meteorolog Tajler Hamilton.

Očekuje se da će se ledeno vreme zadržati još nekoliko dana.

Polarni vrtlog ili vorteks je masa hladnog vazduha koja se nalazi iznad Severnog i Južnog pola. Ovaj hladni vazduh kontoroliše veliki "džep" niskog vazdušnog pritiska, koji se rotira u smeru suprotnom od kazaljke na satu na Severnom polu, a na Južnom polu suprotno- u pravcu kazaljke na satu.

Kada je severni polarni vorteks (vrtlog) slab, on može da se podeli u dva ili više ledenih vrtloga.

Meteorolog Teri Lang je rekla da su niže temperature izmerene u Kanadi 2017. godine kada je bilo -54,7 stepeni, a da je ovaj hladni talas nastao kada je polarni vorteks prolazio kroz zapadni deo zemlje, što je naglo spustilo temperature usled jakih vetrova.

Kako je rekla, polarni vorteks sadrži arktički vazduh koji se inače tokom zime nalazi iznad polova. S približavanjem proleća, dolazi do promene i taj hladni vazduh se spušta ka Kanadi.

Kurir.rs/Sputnik/CTV news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track