VAKCINISAO LJUDE VIŠKOM DOZE IZ BOČICE, PA DOBIO OTKAZ Lekar iz SAD koristio cepivo pred istek roka upotrebe da ga ne bi bacio!
Foto: YouTube/KPRC 2 Click2Houston

"ne sme propasti nijedna doza"

VAKCINISAO LJUDE VIŠKOM DOZE IZ BOČICE, PA DOBIO OTKAZ Lekar iz SAD koristio cepivo pred istek roka upotrebe da ga ne bi bacio!

Planeta -

Lekar Hasan Gokal dobio je otkaz nakon što je cepio ljude preostalom dozom iz otvorene bočice Moderninog cepiva.

Lekaru iz Teksasa ostalo je deset doza cepiva kojima je isticao rok upotrebe za šest sati, pa je njima cepio hronično obolele osobe, među kojima je bila i njegova žena. Ubrzo je dobio otkaz.

Morao je brzo da pronađe 10 osoba

Tokom kasnih večernjih sati u decembru, Gokalu je ostala otvorena bočica sa cepivom protiv kovida 19 i imao je samo šest sati da pronađe deset osoba koje bi mogao cepiti pre nego što istekne rok upotrebe.

Pozivao je poznanike, ali i nepoznate osobe za koje je čuo da su hronično bolesne i pozvao ih u svoj dom kod Hjustona. Među njima je bila jedna nepokretna osoba, 80-godišnjakinja s demencijom i majka sa detetom koje ima problema sa disanjem.

Nakon što je prošla ponoć, pred sam istek roka upotrebe, Hasan Gokal je dao poslednju dozu svojoj supruzi koja boluje od plućne bolesti i ima problema sa disanjem.

Dobio otkaz

Gokal je zbog ovih postupaka dobio otkaz u državnoj službi, a zatim je optužen za krađu 10 doza cepiva ukupne vrednosti od 135 dolara.

"Sve mi se srušilo. Bože, to je bio najgori trenutak u mom životu", kazao je Gokal u petak za "Njujork tajms".

Krajem januara, sudija je odbacio optužbu kao neutemeljenu, ali su tužioci odlučili da pokrenu tužbu na višem nivou.

Vakcina
foto: YouTube/KPRC 2 Click2Houston

Hasan Gokal (48) je kao dečak došao u SAD iz Pakistana i kasnije se školovao za lekara. Nakon što je neko vreme radio u bolnici u Njujorku, godine 2009. se preselio u Teksas kako bi vodio Odeljenje urgentne medicine u prigradskoj bolnici u Hjustonu. Radio je i kao volonter, pa je 2017. pomagao pri obnovi domova i pružanju medicinske pomoći nakon uragana Harvi.

Kada je početkom 2020. krenula pandemija, živeo je mesec dana u hotelu i odvojenom stanu kako ne bi zarazio svoju suprugu Mariju (47) koja ima plućnu sarkoidozu. Srećom, rekao je, ubrzo je prebačen na novo odeljenje i dobio je posao načelnika kovid tima. Imao je manju platu, ali je bio manje izložen zaraženim osobama nego kada je radio u hitnoj službi.

Dvosmislene instrukcije u vezi sa viškom doza

Gokal je 22. decembra učestvovao na onajn sastanku gde su državni službenici lekarskom osoblju objašnjavali protokol cepljenja cepivom kompanije Moderna. Naveli su da se sa 10 ili 11 doza u bočici može cepiti tokom šest sati nakon otvaranja jer nakon toga ističe rok upotrebe.

Smernica je bila da se prvo cepe oni iz kategorije 1a (zdravstveni radnici), a zatim oni u kategoriji 1b (osobe starije od 65 godina ili oni sa hroničnim zdravstvenim tegobama). Na konferenciji je rečeno da se nakon toga cepi ko god treba jer "ne sme propasti nijedna doza".

Sedam dana kasnije, Gokal je nadgledao cepljenje zdravstvenih radnika. Tempo je bio spor i nije dato više od 250 doza. Pred kraj cepljenja, oko 18.45, medicinska sestra je otvorila još jednu bočicu i onda je trebalo tokom narednih šest sati da se administrira deset doza cepiva.

Prvo je pozvao razne zdravstvene radnike, ali oni koji su bili u objektu su se već cepili ili su iz nekog drugog razloga odbili. Zatim je na putu prema kući telefonom zvao svoje poznanike i pitao ih znaju li neke osobe sa hroničnim oboljenjima koje bi mogao cepiti.

Bolnici predao svu evidenciju

Kada je stigao do svoje kuće, pred ulazom su ga čekale žena u 60-ima sa srčanim problemima i žena u ranim 70-ima. Cepio ih je.

Zatim se odvezao do još nekoliko rizičnih osoba, među kojima je bio muškarac u kasnim 60-ima sa zdravstvenim problemima, nepokretna 90-godišnjakinja i 80-godišnja žena s demencijom. Kako je prošla ponoć, a ostala je još jedna doza, njome je cepio svoju suprugu .

"To nije bila moja prvobitna namera, ali za pola sata sam mogao da bacim cepivo u toalet", kazao je Gokal.

Sledećeg jutra je lekar predao svu evidenciju o cepljenju bolnici. Obavestio je svoje nadređene o svim datim dozama, uključujući i onu koju je dao supruzi, i naveo zašto je tako postupio.

Nekoliko dana kasnije, nadzornik bolnice i direktor ljudskih resursa su ga pozvali i pitali da li je 29. decembra primenio 10 doza izvan rasporeda cepljenja, na šta je on potvrdno odgovorio. Odmah je dobio otkaz.

Rečeno mu je da je prekršio protokol i da je trebalo da vrati preostale doze ili da ih baci.

Gokal je izgubio posao, njegova žena sada ima problema sa spavanjem, a deca su zabrinuta. Iz bolnice su mu poručili da se ne vraća dok njegov slučaj ne bude rešen.

Vreme provodi volontirajući u neprofitnoj zdravstvenoj klinici za one bez zdravstvenog osiguranja.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track