NAUČILI PRASIĆE DA IGRAJU VIDEO IGRICE! Naučnici iz Kanade dokazali da su ove životinje inteligentnije nego što se mislilo
Foto: Shutterstock

džojstike pomeraju njuškama

NAUČILI PRASIĆE DA IGRAJU VIDEO IGRICE! Naučnici iz Kanade dokazali da su ove životinje inteligentnije nego što se mislilo

Planeta -

Iako je poznata činjenica da su svinje izuzetno inteligentne životinje i da to naročito iskazuju u nadmudrivanju drugih kada je hrana u pitanju, mnoge će iznenaditi do kojih se još otkrića došlo u vezi sa njima. Naučnici iz Kanade su, naime, uspeli da nauče prasiće jednoj veštini koja im možda neće toliko biti od koristi, ali je krajnje zabavna, a to je da igraju video igre!

Ovi eksperti su naučili četiri praseta da njuškama upravljaju džojsticima i tako dokazali da su ove životinje sposobne da igraju jednostavne video igre. Svako od četiri praseta je pokazala osnovno razumevanje igrice, ali i veze između pomeranja kontrola na džojstiku i kursora na ekranu.

One su to uspele uprkos činjenici da su dalekovide i da nemaju palčeve, pa su samim tim ovaj podvig stručnjaci za ponašanje životinja nazvali "izuzetnim".

Prethodne studije su pokazale da su svinje sposobne za različite tipove učenja, od jednostavnih komandi poslušnosti poput "dođi" i "sedi" do nekih kompleksnijih. Neke studije su čak pokazale i da one mogu da koriste ogledala kao pomoć u pronalaženju skrivene hrane u zatvorenom prostoru kao i da mogu da koriste oruđe.

"Nije mali podvig za životinju da shvati koncept da ponašanje koje obavlja ima efekta negde drugde", rekla je autorka studije i stručnjak za ponašanje životinja Kendis Kroni sa Univerziteta Purdu u Indijani.

U prvom delu eksperimenta, istraživači su za obuku životinja koristili poslastice, kako bi prišle i manipulisale džojstikom postavljenim ispred monitora računara, gurajući ga njuškama.

Nadovezujući se na to, četiri praseta su potom naučene da igraju video igricu prikazanu na ekranu, u kojoj je cilj bio da se džojstikom manevriše kursor prema najviše četiri cilja.

Otkrili su da je svako prase bilo u stanju da izvrši eksperimentalni zadatak znatno iznad očekivanog, što ukazuje na to da su životinje mogle da shvate da je način pomeranja džojstika povezan sa kretanjem kursora na ekranu.

Svinje se nisu u potpunosti podudarale sa nivoom veštine postignutim u istom zadatku video igre kao što su to ranije radili primati, i ne može se reći da su u potpunosti savladalie koncept, primetio je tim.

Međutim, dodali su, to se delimično može objasniti prirodom eksperimenta, s tim što su džojstik i ekran bolje prilagođeni spretnijim, vizuelno orijentisanim sisarima.

Pored toga, tim izveštava da je izgledalo da socijalni kontakt snažno utiče na performanse prasića u igri - nastavljale su da igraju i prave ispravne pokrete čak i kada im se ne daju poslastice.

Dalje, činilo se da samo verbalno ohrabrivanje podstiče životinje kada su prelazile na najzahtjevnije nivoe igre.

"Ova vrsta studije je važna jer, kao i kod svih živih bića, kako komuniciramo sa svinjama i šta im radimo utiče i ima veze sa njima", dodala je profesorka Kroni.

"Stoga imamo etičku obavezu da razumemo kako svinje stiču informacije i šta su sve sposobne da nauče i pamte".

Buduće studije mogu se baviti ambicioznijim ciljem, utvrđujući da li bi se računarski interfejs mogao koristiti za direktniju komunikaciju sa prasićima, kao što je postignuto u eksperimentima sa primatima koji nisu ljudi.

"Informisanje o upravljačkim praksama i poboljšanje dobrobiti prasića bio je i još uvek je glavni cilj", prokomentarisala je profesorka Kronei.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track