TRAMP JE NA PUTU DO POBEDE: Portal Politiko kao da žali što neće doći do impičmenta, i daje brutalnu analizu! (VIDEO)
Foto: Profimedia / ALEX EDELMAN / AFP

jasno

TRAMP JE NA PUTU DO POBEDE: Portal Politiko kao da žali što neće doći do impičmenta, i daje brutalnu analizu! (VIDEO)

Planeta -

Republikanski senator Rend Pol je razvio strategiju kojom je samo 6 senatora iz te partije potvrdilo da je suđenje bivšem predsedniku Donaldu Trampu po ustavu. Čak i snimci pobune nisu promenili stav većine republikanaca.

"Biće ih najmanje 44. Ili više. Mislim da ćemo možda jednog ili dvojicu vratiti na oslobađajuću presudu ", rekao je Pol u intervjuu. "Svi se protive tom nasilju. Svi su zgroženi tim nasiljem. Ali pitanje je: Da li je predsednik to podsticao? "

Njegov je odgovor očigledno ne. A intervju u sredu uveče otkrili su da sirove emocije potaknute nikad pre viđenim snimcima nasilnih izgrednika koji su prepadali Kapitol nisu približili republikance glasanju da se Tramp osudi zbog optužbe za podstrekavanje na nasilje.

Većina republikanaca je javno nepokolebljiva sa tvrde linije koju su zauzeli u vezi sa argumentom procesa svoje stranke: Kako bi mogli meritorno osuditi nakon što su rekli da Senat ne bi trebalo ni da održi suđenje?

Otpor razmatranju osuđujuće presude ilustruje isti fenomen koji je godinama rasturao stranku za vreme Trampa: Moć bivšeg predsednika nad republikanskom bazom i dalje pomračuje njegovu političku toksičnost za većinu članova njegove stranke.

Ubedljiva prezentacija upravnika za opoziv u Kongresu, koja je sadržala slike, video zapise i audio snimke koji su primorali senatore da prožive dan muke, čak je nekoliko senatora GOP-a pružila jasan argument za oslobađanje bivšeg predsednika. Suđenje testira da li je Tramp podsticao na pobunu, rekli su republikanci, a ne široko priznata nesreća koju je Jan. 6 postao.

"Ovo nije glasanje o tome da li je ono što se dogodilo tog dana bilo zastrašujuće jer je to sigurno bilo", rekao je Sen. Marko Rubio (R-Fla.). "Ovo nije glasanje o tome da li predsednik snosi bilo kakvu odgovornost, što sam sve vreme govorio."

Sen. Mike Raunds (R-S.D.) Rekao je da su impičment menadžeri zauzeli "prilično uglađen pristup". Ali zaključio je da od Senata traže da pruži "rešenje za koje jednostavno ne verujemo da imamo na raspolaganju".

"Njihov fokus je na dnevnim akcijama i oni tek treba da računaju sa činjenicom da većina nas ne veruje da imamo ustavnu nadležnost za opoziv privatne osobe", rekao je Raunds, koji je upravo reizabran. "Mislim da oni to neće moći da prevaziđu na osnovu smera njihovih današnjih diskusija, tako hladnih kao januarski događaji. 6 bili. "

Senatori GOP-a otišli ​​su toliko daleko da su pohvalili upravnike impičmenta zbog iznošenja efikasnog i uverljivog slučaja na podu Senata u sredu. Senator iz manjine Džon Tjun (R-S.D.) Rekao je da su tačke efikasno povezali.

Ali mnogi u GOP tvrdili su da menadžeri nisu sproveli optužnicu za podstrekivanje protiv bivšeg predsednika.

"Svi smo znali elemente slučaja koji dolazi ovde. Stavljajući ga na video i trošeći vreme da to naglasim ", rekao je Sen. Majk Braun (R-Ind.), koji nije isključio da glasa za opoziv kaže: "Svakom od nas koji ne smatra da je čitav proces ustavnopravni, teško je ići dalje od te tačke."

Bilo je trenutaka reakcije protiv menadžera impičmenta, naročito na predstavljanju poziva koji je Tramp slučajno uputio Senu. Majku Liju (R-Juta) kada je pokušavao da dođe do Sena. Tomija Tubervila (R-Ala.). Li je u kratkom intervjuu rekao da je prezentacija Rep. Dejvid Čičilvil (D-R.I.) "Sastojao se od izjava koje nisam dao", i oni su izbačeni iz zapisa.

Prepričavajući Trampove postupke kako se pobuna odvijala, Čičilne je rekla da se Lee javio na telefon, a Trump je bio na drugoj liniji i nazvala ga je "Tomi". Prema Čičilnu, Li je tada predao telefon Tabervilu. Tramp je naknadno zatražio da Tabervila "unese dodatne predmete u proces sertifikacije", rekla je Čičilinu.

Tabervil je rekao da je želeo da je prezentacija "bila tačna".

"Ne znam da li ste ikada razgovarali sa predsednikom Trampom. Ne dobijate puno reči, ali, on nije imao priliku da kaže puno toga, jer sam rekla ‘g. Predsedniče, upravo su izveli potpredsednika, moram da idem ’", rekao je Tabervill u intervjuu.

Republikanski stav zbunio je demokrate Senata, koji su pohvalili slučaj upravnika za opoziv Doma protiv Trampa.

"Gledati snimke kako se ponašaju prema policajcima bilo je mnogo gore od svega što sam lično video tog dana", rekao je Sen. Martin Heinrich (D-N.M.) "Ne znam kako biste to mogli gledati i osloboditi ovog tipa".

Osiguranje osuđujuće presude predstavlja snažnu i tešku bitku za upravnike, posebno nakon što je velika većina konferencije GOP-a u Senatu ove nedelje potvrdila svoje mišljenje da je suđenje bivšem predsedniku protivustavno. Za osudu bivšeg predsednika potrebno je 67 glasova - što će zahtevati od 17 republikanaca da pređu partijske linije i glasaju protiv Trampa - a demokrate bi mu potom zabranile da se ponovo kandiduje.

Sada, demokrate su rekle da će još republikanaca možda privatno priznavati svoje glasove. Sen. Kris Kuns (D-Del.) Rekao je novinarima da njegovi razgovori ukazuju na to da više od šest senatora GOP-a možda odmerava uverenje, mada bi to moglo biti želja.

Trampov odbrambeni tim u petak počinje da iznosi svoja pobijanja. Neki republikanci očekivali su da će tim tvrditi da su demokrate ponudile sopstveno podsticanje nasilja navijajući za proteste prošlog leta širom zemlje nakon ubistva Džordža Flojda od strane policije.

"Ako ćemo staviti u kontekst ono što se dešavalo mesecima pre napada na Kapitol i šta su sve vrste političkih ličnosti s druge strane govorile o tome, to bi bio jedan od načina na koji bih odgovorio", rekao je senator Roj Blant (R-Mo.), vođa br. 4 GOP-a.

Nekoliko republikanaca zadržava presudu dok ne sasluša obe strane - čak i one za koje se smatra da su podložne slučaju menadžera. Menadžeri Kongresa ponovo će se predstaviti u četvrtak i čini se da prave puteve sa najmanje jednim senatorom koji je prvo suđenje ocenio neustavnim u januaru.

"Bilo je veoma moćno. Bilo je naravno kompletnije od onoga što sam video, jer je imao video zapise iz svih krajeva ", rekao je Sen. Bil Kesidi (R-La.), Koji je ove nedelje glasao za podržavanje ustavnosti suđenja. "Ne mogu da komentarišem kako se odnosi na osuđujuću presudu, jer nismo čuli sa drugu stranu."

Kurir.rs/Politico

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja