LIBAN JE IZBEGAO MNOGO VEĆU KATASTROFU: Hemijski stručnjak otkriva kako je Bejrut pretvoren u pravo minsko polje (VIDEO)
Foto: Profimedia / AF / Patrick BAZ

opasne hemikalije digle ceo grad u vazduh

LIBAN JE IZBEGAO MNOGO VEĆU KATASTROFU: Hemijski stručnjak otkriva kako je Bejrut pretvoren u pravo minsko polje (VIDEO)

Planeta -

Mihael Ventler, hemijski stručnjak iz nemačke kompanije koja se bavila saniranjem opasnih kontejnera punih hemikalija u Libanu, ispričao je da je Bejrut izbegao još jednu katastrofu zbog nepravilno skladištenih materija.

Posle stravične eksplozije u bejrutskoj luci prošle godine, Liban je imao sreće i izbegao drugi hemijski pakao, rekli su iz nemačke kompanije.

Ventler je ispričao da su hiljade litara opasnih supstanci bile smeštene u kontejnerima koji su se raspadali više od deset godina i pretvorili luku u pravo minsko polje hemikalija.

"Pronašli smo supstance koje bi, ako se pomešaju, izazvale eksploziju", ispričao je i rekao da je ovo bio posao kao ni jedan ranije.

Kaže da je luka imala sreće jer su kontejneri razmaknuti.

Libanske vlasti su nakon eksplozija i požara, koji su pogodili grad, sklopili ugovor s kompanijom Combi Lift koja treba da se bavi opasnim materijama na mestu eksplozije.

Ovih dana, završili su s tretiranjem 52 kontejnera, a ceo proces je otkrio haos u bejrutskoj luci, ispričao je Ventler za AFP. Kaže da nikad nije video ovakvu situaciju i opisuje kontejnere koji su bili ispunjeni hemikalijama koje su napravile ogromne rupe.

1 / 7 Foto: EPA / Thibault Camus

"Izgledalo je kao da imate reke žute ili zelene materije koja curi iz nekih kontejnera", ispričao je.

Kontejneri su u luci bili i više od 10 godina i smešteni na sedam lokacija, a većina ih je bila u teretnoj zoni na suprotnoj strani od mesta eksplozije. Samu eksploziju izazvao je amonijum nitrat koji je godinama bio nepropisno skladišten.

Hlorovodična kiselina je bila najčešće zastupljena hemikalija koju je sanirala Ventlerova kompanija. Morali su da rukuju i acetonom i vododonik peroksidom koji su mogli da izazovu veliku eksploziju.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track