BAJDEN GASI GVANTANAMO? Pokrenut postupak za zatvaranje zloglasnog zatvora na Kubi! Obama započeo ali nikad nije sproveo!
Foto: EPA / Johannes Schmitt-Tegge

kazamat za teroriste

BAJDEN GASI GVANTANAMO? Pokrenut postupak za zatvaranje zloglasnog zatvora na Kubi! Obama započeo ali nikad nije sproveo!

Planeta -

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokrenula je zvaničnu reviziju pitanja opstanka američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi, rekao je danas zvaničnik Bele kuće.

Pomoćnici uključeni u unutrašnju raspravu o tome razmatraju izvršnu uredbu koju bi predsednik Džo Bajden potpisao u narednim nedeljama ili mesecima, rekle su dve osobe upoznate sa pitanjem o novom pokušaju da se ukloni ono što su zagovornici ljudskih prava nazvali mrljom na američkoj globalnoj slici.

"Savet za nacionalnu bezbednost će blisko sarađivati sa ministarstvima odbrane, države i pravosuđa kako bi postigao napredak u zatvaranju objekta Gvantanamo, a takođe u bliskim konsultacijama sa Kongresom," rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Emili Horn za Rojters.

Kontroverzni zatvor Gvantanamo na Kubi formiran je posle napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, u okviru američkog "rata protiv terorizma", navodi agencija.

Bivši predsednik Barak Obama, koji je svojevremeno rekao da je „u mračnim hodnicima Abu Graiba i zatvorskih ćelija Gvantanama SAD ugrozila svoje najvažnije vrednosti“, obećao je da će kubanski zatvor prestati da radi kada stupi na vlast. Drugog dana u Beloj kući potpisao je uredbu o zatvaranju zatvora za godinu dana, ali to se nije dogodilo u njegova dva mandata.

Donald Tramp je stupanjem na vlast 2017. ukinuo Obaminu inicijativu za zatvaranje Gvantanama. Danas je tamo 40 zatvorenika, većina njih gotovo dve decenije bez presude ili suđenja.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Johannes Schmitt-Tegge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track