Najnovije vesti

NA ČELU STO NAGOZI OKONJO-IVEALA: Nigerijka prva žena i Afrikanka izabrana za vođu globalnog trgovinskog tela!
Foto: EPA / Martial Trezzini

nova stranica organizacije

NA ČELU STO NAGOZI OKONJO-IVEALA: Nigerijka prva žena i Afrikanka izabrana za vođu globalnog trgovinskog tela!

Planeta

Generalni savet Svetske trgovinske organinzacije (STO) izabrao je danas većinom glasova Ngozi Okonjo-Ivealu iz Nigerije za sedmog generalnog direktora te organizacije.

Okonjo-Iveala je postala prva žena i prva Afrikanka na čelu globalnog trgovinskog tela, čime je STO ispisala novu stranicu u svojoj istoriji koja datira od 1995. godine, objavljeno je na internet sajtu te svetske organizacije. 

Okonjo-Iveala je imenovana na čelnu funkciju nakon što se poslednji preostali protivnički kandidat, južnokorejski ministar trgovine Jo Mijung-he, povukao iz trke.

Okonjo-Iveala će na dužnost stupiti 1. marta, a mandat će joj trajati do avgusta 2025. 

Ekonomista i bivša ministarka finansija Nigerije, Okonjo-Iveala dobila je široku podršku članica STO, uključujući podršku Evropske unije, Kine, Japana i Australije.

Sjedinjene Države su pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom favorizovale južnokorejskog kandidata, i oštro su kritikovale rad STO parališući neke od njenih aktivnosti, uključujući funkcionisanje vrhovnog apelacionog tela globalnog trgovinskog regulatora koje je nadležno za donošenje presuda u trgovinskim sporovima. 

Ngazi Okonjo Iveala
foto: EPA / Martial Trezzini

STO, koja broji 164 država članica, ostala je bez lidera nakon što je Brazilac Roberto Azevedo podneo ostavku na tu funkciju godinu dana pre isteka mandata, i napustio dužnost početkom avgusta 2020.

Pristalice Okonjo-Iveale se nadaju da će ona moći da oživi ovu instituciju koja prolazi kroz najveću krizu u svojoj 26-godišnjoj istoriji zbog dijametralno suprotnih stavova među članicama koje ne mogu da se dogovore o trgovinskim sporazumima i programu reformi.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: EPA / Martial Trezzini

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...