PRINCEZA IZ DUBAIJA TVRDI DA JE OTETA: BBC objavio snimak ćerke vladara ovog emirata, koje je bekstvo pokušala i pre tri godine
Arhivska fotografija, Foto: Printscreen YouTube

drama

PRINCEZA IZ DUBAIJA TVRDI DA JE OTETA: BBC objavio snimak ćerke vladara ovog emirata, koje je bekstvo pokušala i pre tri godine

Planeta -

Ćerka vladara Dubaija kaže da je držana "kao talac" u vili u Dubaiju, dve godine nakon što je njen otac onemogućio pokušaj bekstva iz bogatog emirata.

Princeza Latifa bin Muhamed Al Maktum, ćerka vladara Dubaija i potpredsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, pokušala je da pobegne iz Dubaija jahtom u februaru 2018. godine, kada su vlasti UAE presrele čamac u Indijskom okeanu .

Gotovo godinu dana kasnije, preko državne novinske agencije Vam objavljena je izjava u kojoj se kaže da je Latifa „bila kod kuće i živela sa porodicom u Dubaiju“, zajedno sa njenim slikama sa bivšom visokom komesarkom UN-a za ljudska prava Meri Robinson.

Međutim, BBC Panorama je pribavila video snimke za koje se tvrdi da su od Latife, snimljene sa telefona prokrijumčarenog u vilu u kojoj se nalazi u Dubaiju, gde kaže da je zatvorena.

„Ja sam talac, nisam slobodna. Zatvorena sam u ovom zatvoru. Moj život nije u mojim rukama “, kaže ona.

Na snimku Latifa kaže da je držana u "samici" od pokušaja bekstva iz Dubaija pre tri godine. U to vreme joj je prijateljica Tina Jauhiainen pomogla da se ukrca na brod i pokuša da napusti UAE da bi započela novi život u inostranstvu.

Godinu dana kasnije, Jauhiainen kaže da ju je kontaktirala neimenovana osoba koja joj je pomogla da prošvercuje telefon princezi.

Jauhiainen kaže da je zabrinuta za Latifu.

„Tako je bleda, mesecima nije videla sunčevu svetlost. U osnovi može da se kreće samo iz svoje sobe u kuhinju i nazad. “

Robinson je takođe intervjuisana za program, u kojem navodi da je prevarena da se sastane sa Latifom 2018. godine.

Robinson je kritikovana zbog fotografija kada se dve nedelje kasnije pojavila na BBC Radio 4 i opisala Latifu kao "problematičnu mladu ženu" o kojoj se sada brine njena porodica.

„Zavarala me je, u početku moja dobra prijateljica princeza Haja, jer je bila zavedena. Haja je počela da objašnjava da je Latifa imala prilično ozbiljan bipolarni problem “, kaže Robinson.

„I oni su mi govorili, na način koji je bio vrlo ubedljiv:„ ne želimo da Latifa prolazi kroz bilo kakve dalje traume “[...] Nisam znala kako da se obratim nekome ko je bipolaran u vezi sa njegovom traumom. I ustvari nisam želela da razgovaram sa njom i povećam traumu tokom lepog ručka. "

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track