NIJE POMOGLO NI TESTIRANJE MILIONA, NITI STROGI KARANTIN: Slovački odgovor na koronu nije efikasan, uzdaju se u rusku vakcinu!
Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

pandemija

NIJE POMOGLO NI TESTIRANJE MILIONA, NITI STROGI KARANTIN: Slovački odgovor na koronu nije efikasan, uzdaju se u rusku vakcinu!

Planeta -

Posle 40 dana karantina i četiri nedelje masovnih ispitivanja pomoću brzih testova, slovački sistem protiv kovid-19 nije efikasan. Slovačka vlada je pod sve većim pritiskom dok se zdravstveni sistem bori sa ponovnim porastom slučajeva covida-19 i brzim širenjem zaraznijeg britanskog soja virusa.

Slovačka sada ima najveću stopu smrtnosti od covid-19 po glavi stanovnika na svetu. Uprkos velikom zaključavanju, sedmodnevni prosek u Slovačkoj porastao je sa 1,68 smrtnih slučajeva 1. februara na 1,78 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika u ponedeljak, 16. februara, tvrde u Univerzitetu Džon Hopkins.

Slovačka predsednica Zuzana Caputova nazvala je situaciju vrlo ozbiljnom.

"Moramo se pridržavati svih pravila", rekla je Caputova u utorak nakon sastanka sa grupom naučnika i medicinskih stručnjaka.

Najvažniji faktor koji sprečava pad broja slučajeva koronavirusa u Slovačkoj je pojava britanskog soja virusa. Ranije ovog meseca, slovačka vlada objavila je da je verzija koronavirusa koji se brzo širio, prvi put pronađen u južnoj Engleskoj, postala dominantna u centralnoevropskoj zemlji. Izjava je usledila nakon što su zdravstvene vlasti izdvojile sve pozitivne uzorke širom zemlje u jednom danu.

Britanska varijanta pronađena je kod njih 74%, što je ministar zdravlja Marek Krajci nazvao "neverovatno velikim brojem". Zaključavanje koje je delovalo protiv originalne verzije nije bilo efikasno protiv zaraznije varijante. Istovremeno, istraživači su otkrili da je britanski soj smrtonosniji.

Slovačka vlada je u sredu pooštrila graničnu kontrolu i zatražila od drugih zemalja EU da pošalju lekare i medicinske sestre da pojačaju osoblje intenzivne nege u zemlji. Takođe, vlada je odložila ponovno otvaranje škola.

Slovačka je zauzela naslove u medijima u novembru prošle godine, jer je tokom jednog vikenda testirala oko dve trećine od svojih 5,4 miliona stanovništva na koronavirus. Nivoi ispitivanja ostaju visoki. U najteže pogođenim regionima ljudi se moraju testirati na svakih sedam dana da bi mogli ići na posao. Ali stručnjaci kažu da se dobijeni podaci slabo koriste, sistem praćenja u zemlji ne radi i previše se oslanja na brze i jeftine testove antigena, a ne na preciznije i skuplje PCR testove. Zemlje koje su imale bolji učinak u suzbijanju covid-19 sprovode veliki broj PCR testova. Austrija, Mađarska, Poljska i Češka takođe nesrazmerno sprovode više PCR testova od Slovačke.

Kritičari populističkog premijera Igora Matovića kažu da je pandemija razotkrila neiskustvo njegovog kabineta, a narodni poslanik Miroslav Kolar, koji je i gradonačelnik Hlohovca, u sredu je u znak protesta napustio vladajuću koaliciju.

"Kao gradonačelnik, nastaviću da činim sve što mogu da zaštitim stanovnike našeg grada", rekao je. "Međutim, kao zamenik više ne mogu da legitimišem haotičnu i nesposobnu vladavinu Igora Matovića, koji i danas nudi samo izgovore. . . umesto energičnog i kompetentnog političkog vođstva "

Matović je rekao da bi s obzirom na "katastrofalna kašnjenja" u isporuci vakcine Slovačka trebalo da kupi rusku vakcinu Sputnik V, koju koristi susedna Mađarska uprkos tome što nema odobrenja regulatora EU.

"Ja sam za. To je odlična vakcina sa velikom efikasnošću ", rekao je. Mnogi sada efikasan program vakcinacije vide kao jedini izlaz iz katastrofalnog scenarija.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track