BEDAK OD POLA MILIJARDE DOLARA: Američka banka greškom poslala novac, sudija ih presudom zakucao

tako treba

BEDAK OD POLA MILIJARDE DOLARA: Američka banka greškom poslala novac, sudija ih presudom zakucao

Planeta -

Citibank neće moći da vrati pola milijarde dolara koje je slučajno doznačila zajmodavcima Revlona, presudio je u utorak sudija Okružnog suda SAD.

Banka sa sedištem u Njujorku nameravala je da zajmodavcima kozmetičke kompanije pošalje 7,8 miliona dolara kamate, ali je, prema sudskim dokumentima, greškom izdala 900 miliona dolara. Neki od ovih zajmodavaca vratili su novac, ali drugi nisu, a Sitibank je u avgustu podnela tužbu tražeći 500 miliona dolara od deset investicionih savetodavnih firmi.

Nazvavši transfer "jednom od najvećih grešaka u istoriji bankarstva" u svojoj presudi, sudija Džes Furman rekao je da će slučajni transferi biti ukinuti zbog "nepravednog obogaćivanja" primaoca, ali je Revlon imao koristi od izuzetka prema zakonu Njujorka.

"Primalac može da zadrži sredstva ako izvrši nema dug, primalac nije lažno predstavljao da bi podstakao plaćanje, a primalac nije primetio grešku", napisao je Furman.

Sudija je rekao da su rezultujuće isplate jednake "do penija", iznosima glavnice i kamata koje je Revlon dugovao svojim zajmodavcima, čime je ispunio navedene zahteve zakonskog izuzetka. Shodno tome, Furman je presudio da "Sitibank nema pravo na povraćaj novca".

Siribank, potrošački podružnica multinacionalnog Sitigrupa, poslala je sredstva 11. avgusta 2020. Kompanija je shvatila svoju grešku tek dan kasnije i nakon što je banka poslala obaveštenja. Furman je naveo interni razgovor zaposlenih u kompaniji HPS Investment Partners, koji je bio jedan od zajmodavaca, kao dokaz da zaposleni do kraja nisu znali da je transfer bio greška.

"Osećam se zaista loše za osobu koja je debelo zaglavila pogrešnom uplatom od 900 miliona dolara", napisao je zaposleni 12. avgusta. "Nije sjajan potez u karijeri".

Optuženi su proslavili odluku sudije.

"Izuzetno smo zadovoljni promišljenom, temeljnom i detaljnom odlukom sudije Furmana", rekao je Bendžamin Fajnstone, branilac u tom slučaju, za Vašington Egzaminer.

Citibank je rekla da planira da se žali, a sudija je zadržao privremenu zabranu pristupa sprečavajući 10 firmi da koriste novac.

"Mi se snažno ne slažemo sa ovom odlukom i nameravamo da se žalimo", rekao je predstavnik za listu. "Verujemo da imamo pravo na sredstva i nastavićemo da ih potražujemo."

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track