ŠEFICA EU POZDRAVILA BAJDENA: Vreme je da EU i SAD ponovo postanu globalni lideri, Evropa je spremna za izazove
Foto: AP / Thanassis Stavrakis

minhenski bezbednosni forum

ŠEFICA EU POZDRAVILA BAJDENA: Vreme je da EU i SAD ponovo postanu globalni lideri, Evropa je spremna za izazove

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su se SAD, promenom administracije u Vašingtonu, ”varatile na globalnu scenu” i pozvala ih na ''priorodno partnestvo” i ”globalno liderstvo” sa EU.

”Zajednički rad na novoj globalnoij agedndi, sa više globalno orjentisanim SAD i sposobnijom EU je način za suočavanje sa izazovima i Evropa je spremna na to”, poručila je Fon der Lajen.

Govoreći o novim tansatalnstkim odnosima na Mihenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC), Fon der Lajen je nagalsila da EU i SAD mogu da zajednički predvode globalnu borbu protiv klimastkih promena, ali i da rade na digitalizaciji i uspostavljanju pravila u digaitalnij ekonomiji koja će biti poštovana širom sveta, a zasnovana na poštovanju ljudskih parva i zaštiti privatnosti.

Predsednica EK je ocenila da je novo transatlanstko parnerstvo posebno važno u trenuku kada Kina ekonomski jača, a Rusija, kako tvrdi, ”sve više krši ljudska prava”, kako unutar svoje zemlje tako i na međunarodnij sceni.

”Na EU i SAD je da ojačamo sardanju kao dokazani partneri i saveznici. Ako mi vodimo put, to će biti signal za ostatak sveta”, zaključila je Fon der Lajen.

Ona je naglsila da je parnerstvo SAD i EU dobro, ne samo za tarnsatlanstke odnose, već i za budćnost dece sa obe strane Atlantika.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track