LITVANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Zaustaviti gradnju gasovoda Severni tok 2. Nastaviti tek kad u Rusiji bude demokratska vlast
Foto: Profimedia

Strepi od septembra meseca

LITVANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA: Zaustaviti gradnju gasovoda Severni tok 2. Nastaviti tek kad u Rusiji bude demokratska vlast

Planeta -

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke trebalo bi da bude zaustavljena do ruskih parlamentarnih izbora u septembru da bi se izvršio pritisak na Moskvu za demokratske reforme i kao kompromis između evropskih pristalica i kritičara, izjavio je danas litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis.

"Zamrzavanje bi moglo biti kompromis. Ne predlažemo da otkažemo projekat, već samo da ga zaustavimo. I da ga nastavimo kada budemo imali posla sa demokratski izabranom ruskom vladom. To zapravo može povećati podršku za gasovod", rekao je Landsbergis za Rojters.

„Ako nagradimo Rusiju gasnim ugovorima za represiju nad opozicijom, to Rusiji ne šalje pravi signal i fragmentira evropsko jedinstvo", rekao je Landsbergis.

Skoro završeni Severni tok 2 je sve više u fokusu od zatvaranja ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i najave o proterivanju evropskih diplomata iz Rusije, javlja Rojters, dodajući da je međutim Nemačka stala u odbranu izgradnje gasovoda, tvrdeći da je u pitanju komercijalni projekat.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u sredu optužio zemlje koje su zatražile zabranu izgradnje gasovoda da pokušavaju da ga koriste kao sredstvo za kažnjavanje Rusije.

Gasovod je dizajniran za izvoz plina iz Rusije direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu, preko koje je Rusija decenijama slala gas u Evropu, podseća Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track