UPOZNAJTE ELIZABET EN, KLONIRANU BEBU UGROŽENOG TVORA: Identična genetska kopija životinje koja je uginula pre 30 godina! (VIDEO)
Foto: EPA / USFWS

velika nada naučnicima

UPOZNAJTE ELIZABET EN, KLONIRANU BEBU UGROŽENOG TVORA: Identična genetska kopija životinje koja je uginula pre 30 godina! (VIDEO)

Planeta -

Naučnici u SAD uspešno su klonirali životinju koja je uginula pre 30 godina, američkog tvora, crnonogu feretku iz porodica lasica.

Životinja rođena 10. decembra, klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine, a naučnici su tek sad objavili da je taj proces bio uspešan, prenosi AP.

klon, tvor, feretka, američki tvor, Elizabet En
foto: EPA / USFWS

Surogat majka klonirane životinje, koja je dobila ime Elizabet En, bila je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.

Klonirana životinja identična je genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a njeni ostaci, nakon što je uginula 1988. godine, zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije.

Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.

Kada je Vilja uginula 1988. godine, njeno tkivo poslato je u "zamrznuti zoo vrt" u San Dijego zoo global, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta iz celog sveta.

Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno sa naporima za očuvanje vrsta, rekao je vodeći naučnik biotehnološke organizacije koja je obavila kloniranje "Rivajv end ristor" Ben Novak.

"Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti", rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.

"Rivajv end ristor" navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / USFWS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track