ČELIČNU BAKU NI OLUJA NIJE SPREČILA DA DOĐE DO VAKCINE: Pešačila po nevremenu 10 km, ali to nije najgore što je snašlo (VIDEO)
Foto: Screenshoz YT

bravo

ČELIČNU BAKU NI OLUJA NIJE SPREČILA DA DOĐE DO VAKCINE: Pešačila po nevremenu 10 km, ali to nije najgore što je snašlo (VIDEO)

Planeta -

Hodati 10 kilometara kroz skoro metar snega da bi stigla do mesta za vakcinaciju nije bilo ništa, u poređenju sa onim što je prošla 90-godišnja Fren Goldman da bi je dobila.

"Zvala sam da zakažem vakcinaciju bilo gde, svako jutro, svako popodne i često sam bila na internetu noću", rekla je Goldman.

Ona sje vako jutro telefonirao sa Ministarstvom zdravlja države Vašington i zamolila ih da joj pomognu da nešto pronađe.

"Nada. Ništa ”, rekala je Goldman. "Svaki dan."

Isprobala je lokalne prehrambene prodavnice sa apotekama u prodavnicama, nadajući se mestu. Njena ćerka Rut, koja živi u Bafalu u državi Njujork, radila bi na telefonima i pretraživala Internet da bi nešto pronašla. Kao i prijatelj u Arizoni.

Prošlog petka, Goldman se povezao sa Dečjom bolnicom u Sijetlu, koja je davala vakcine. Prošla je kroz sva pitanja očekujući ćorsokak. Tada se otvorio prozor, pitajući u koje vreme želi da dođe.

"Nisam mogla da verujem svojim očima", rekla je Goldman. "Morala sam da uzmem naočare da vidim da li je zaista vidim."

Zakazala je sastanak za nedelju ujutro u 9:10, ne znajući da je počela snežna oluja.

U subotu se Goldman probudila na snegu od nekoliko centimetara snega i znala je da će morati da planira unapred. Tako se obukla slojevito, izvadila štapove i krenula sa telefonom koji joj je rekao da će put biti tri milje u svakom smeru.

Goldman, koja je prošle godine dobila novi kuk, pažljivo je sišla strmim prilazom ispred zgrade svog stana i izašla na stazu.

Prešla je oko dve trećine puta do bolnice i okrenula se, uverena da će uspeti sledećeg dana.

A u nedelju ujutro u 8, obukla se u flis pantalone i košulju kratkih rukava kako bi sestra lako došla do njene ruke. Preko toga, runasti patentni zatvarač, pa donji kaput, pa kišna jakna. Nasrnulavukla je čizme za sneg, zgrabila svoja dva štapa i krenula napolje.

"Nije bilo lako ići, bilo je izazovno", rekla je, dodajući da su se staze zaledile i bile prekrivene sa još snega.

Ali Goldman je stigao na sastanak sa samo 5 minuta zakašnjenja, što je bilo u redu. Da je došla ranije, morala bi da čeka u svom automobilu - kojeg tamo nije bilo.

Još u Bafalu, Rut Goldman nije bila užasno zabrinuta za svoju majku.

"Mi smo spoljni ljudi", rekla je. "Mi volimo da budemo napolju. Bila sam juče na jezeru Ontario gde je duvao hladni vetar od 6 stepeni.

"Moja majka neće dozvoliti da je malo snega spreči da dobije vakcinu", nastavila je. "Bila je spremna da pređe toliko kilometara tamo i nazad da bi je dobila. Ona je zaista izuzetna osoba koja ima stav "Ne dozvoljavate da vam se nađe malo nedaća".

"Ona je neko ko traži rešenja, a ne probleme."

Kurir.rs/Seattle Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track