Hrvatski laburisti protiv veličanjem lika i dela Glavaša

Hrvatski laburisti protiv veličanjem lika i dela Glavaša

Planeta -
Treba prestati s veličanjem lika i dela osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, istakla osječka organizacija Hrvatskih laburista

ZAGREB - Spomenik podignut u čast 1.327 poginulih branilaca i 397 civila ubijenih u Osijeku u ratu, još je jedan u nizu dokaza sramotne manipulacije kojom se bavi gradska vlast i treba prestati s veličanjem lika i dela osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša, istakla je danas osječka organizacija Hrvatskih laburista.

Laburisti su regovali na činjenicu da su na spomeniku i imena više srpskih civila, za čiju su smrt osuđeni Glavaš i njemu potčinjeni pripadnici specijalne jedinice, kao i pripadnici Hrvatske vojske Fred Marguš i Tomislav Dilber. U delu osječke javnosti upisivanje imena srpskih civila shvaćeno je kao provokacija, jer na obeležju piše da je podignuto "u pomen na žrtve velikosrpske agresije" i da se njime odaje i "veliko poštovanje prema svim žrtvama Domovinskog rata".

Laburisti u saopštenju traže da se "ispravi istorijska neistina uklesana u kamen". Od gradskih vlasti, na čijem je čelu Hrvatski demokratski sabor za Slavoniju i Baranju (HDSSB), traže da "prestanu sramotiti rat i sugrađane isključivo radi veličanja lika i dela Branimira Glavaša".

"Nepodnošljiva i nedozvoljiva je upornost čelnika HDSSB-a da manipulišu žrtvama rata kako bi falsifikovali istinu, a radi počinjenih zločina nad sugrađanima srpske nacionalnosti za koje je pravosnažno osuđen Branimir Glavaš, njihov mentor koji je i glavni autor ovakvog ignorisanja istine", ističe se u saopštenju.

Laburisti su sa šest poslanika jedna od većih stranaka i nalaze se u opoziciji, iako podržavaju neke poteze vlasti. HDŠB je stranka koju je osnovao Glavaš koji je i vodi iz mostarskog zatvora, gde po svom izboru služi osam godina kazne zatvora zbog ratnog zločina nad Srbima u Osijeku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track