F-35 JE PROPALI PROJEKAT: Komandant avijacije naredio studiju novog lovca! Pentagonu prekipele mane lovca 5. generacije
Foto: Profimedia

Piloti nezadovoljni

F-35 JE PROPALI PROJEKAT: Komandant avijacije naredio studiju novog lovca! Pentagonu prekipele mane lovca 5. generacije

Planeta -

Američka javnost ostala je u čudu kada je isplivala vest koju su objavili američki mediji da je ponos američke avijacije F-35 potpuni promašaj, jer je u njega uloženo mnogo novca, a rezultati nikakvi, i da se taj novac mogao iskoristiti za druge stvari.

Frustracija ovim avionom traje i dalje, jer je u njega uložen ogroman novac, a Američko ratno vazduhoplovstvo naručuje novu studiju o tome da im je potreban jeftiniji i lakši lovac, sa čime kako tvrde mediji vojne vlasti poručuju da je program ovog stelt lovca 5. generacije zapravo propao.

Ceo projekat je koštao američke poreske obveznike 1,7 biliona dolara što je cifra kako se tvrdi bila dovoljna da svim američkim studentima plati kredite i zajmove za školovanje, ili da svaki beskućnik u SAD dobije krov nad glavom ili da se zameni kompletna vodovodna infrastruktura u SAD.

Inače američki Kongres odobrio je kupovinu 93 nova lovca za cifru od 100 miliona dolara po komadu za šta su u budžetu za odbranu za 2021. godinu obezbeđena značajna finansijska sredstva.

Osnov za pisanje članka novinara Dejvida Ajka bio je članak u časopisu Er Fors u kome je navedeno da je američko vazduhoplovstvo najavilo izradu nove taktičke studije o novom avionu, koju je tražio načelnik USAF general Čarls Brovn Jr, tražeći od vazduhoplovnih stručnjaka da naprave novi dizajn aviona četvrte i po, odnosno pete generacije.

Braun je uporedio F-35 sa automobilom marke Ferari koji se vozi samo nedeljom i naveo da F-35 ima problem sa motorom, koji otkazuje tokom odrešenih oblika upotrebe, pa zbog trajanja ovi avioni trebaju umereno da se koriste.

On je naveo da od budućeg aviona želi nešto novo i drugačije da bude sličan kao F-16 ali da ima veliki udeo digitalizacije.

Lokid Martin koji proizvodi F-35 obećavao je da taj avion treba da od samog početka bude nešto sasvim drugačije. Lokid je obećao da će avion biti jedinstvena platforma koja će zameniti šarolikost letelica u američkoj avijaciji, a zajednička proizvodnja učiniće proizvodnju bržom i jeftinijom. Umesto toga od jednog aviona nastala su tri tipa F-35 koji imaju hroničnih problema sa performansama, a najviše sa cenom zbog koje je i Pentagon eksplodirao.

Inače iz godine u godinu američki vojni inspektori sastavljaju beskrajnu listu nedostataka i problema sa kojima se suočavaju piloti koji upravljaju sa F-35, kao i sa tim što je u projekat ukljućeno mnogo zemalja i što se delovi koriste u različitim zemljama. Ali, pošto je u pitanju mnogo radnih mesta iz glavne i prateće grane u proizvodnji ovog aviona zakonodavci nisu hteli da ga prekinu, ali je komandant avijacije odlučio da prekine ćutanje na ovu temu.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja