BAJDENOV REJTING U KANALU: Novi predsednik SAD počeo dobro, a sada je po anketama posle mesec dana na vlasti gori od Trampa
Foto: EPA / AL DRAGO / POOL, EPA / Jim Lo Scalzo

jasno

BAJDENOV REJTING U KANALU: Novi predsednik SAD počeo dobro, a sada je po anketama posle mesec dana na vlasti gori od Trampa

Planeta -

Nakon snažnog starta na anketama, podrška predsednika Bajdena izgleda slično kao bivšeg predsednika Donald Tramp.

U svojoj prvoj oceni od 10.000 verovatnih birača za ceo mesec, u poslednjoj anketi Rasmusen Riports-a 50 odsto podržava predsednika, 47 odsto ne.

Poređenja radi, Tramp je u ovoj fazi predsedavanja imao ocenu odobrenja od 51 odsto, a 49 odsto nije odobravalo punu jednomesečnu ocenu Rasmusena. Od utorka, Rasmusenovo dnevno odobrenje Bajdena iznosi 49 odsto.

Ključne grupe takođe slede Trampov model, u kojem se tokom svog predsedničkog mandata borio da dobije odobrenje iznad 51 odsto među svim verovatnim glasačima. U ovoj fazi, Tramp je imao 81 odsto ocene odobrenja među republikancima. Bajden, za poređenje, među demokratama ima ocenu odobravanja od 83 odsto.

Čak su i oni sa jakim pogledima bliski. Bajdenova ocena "snažno odobrava" je 34 odsto; njegova ocena "snažno ne odobrava" je 39 odsto. Za Trampa je to 36 odsto snažno odobrilo, 40 odsto snažno ne odobrava.

Razlika je u tome koliko verovatno glasači gledaju na pravac zemlje pod Bajdenom nego pod Trampom.

Kod Trampa je postojala samo razlika od 6 procentnih poena između onih koji su zemlju posmatrali kao da ide u pravom smeru (44 odsto) i onih koji su zemlju smatrali da ide u pogrešnom smeru (50 odsto). Pod Bajdenom, jaz je 20 bodova, a 37 odsto je reklo da je Amerika na dobrom putu, dok 57 odsto misli da je na pogrešnom putu.

Kao deo ukupne ocene predsednika, Rasmussen takođe sastavlja indeks odobrenja, razliku između snažnih odobrenja i jakih neodobravanja. U svom prvom mesecu, Bajden je postigao minus pet, nešto lošiji od Trampa u prvom mesecu, na minus četiri. Evo kako je to objasnio Rasmusen: "Trideset četiri procenta (34 odsto) glasača snažno je odobrilo Bajdenovo obavljanje posla u februaru, dok je 39 odsto snažno odbilo. To mu daje prvi celomesečni indeks odobrenja predsednika od -5. Kada je Trump prvi put je stupio na funkciju u januaru 2017. godine, stekao je celomesečni indeks odobrenja od -4 nakon svog prvog punog meseca. Tokom svog poslednjeg punog meseca na funkciji, njegov indeks odobrenja je bio -8. "

Rasmusen, koji je ponekad na udaru kritika jer je Trump često citirao njegove rezultate dok je bio predsednik, istakao je da za razliku od većine anketa medija koje obično favorizuju Bajdena, koristi model gotovo identičan izlaznim anketama za izbore 2020. godine.

Izlazne ankete Njujork Tajmsa i CNN-a 2020 ukazale su da su glasanje činili demokrate (37 odsto), republikanci (36 odsto) i nezavisni (27 odsto). Rasmussenov model od 10.000 verovatnih glasača bio je ponderisan između 38odsto demokrata, 36 odsto republikanaca i 27 odsto nezavisnih.

Većina anketa u medijima favorizuje demokrate.

Na primer, u najnovijem istraživanju Bajdena, koje su uradili Ipsos i Rojters, predsednik je imao 57 odsto pozitivnih ocena. Ta anketa je obuhvatila 45 odsto demokrata.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track