PESKOV O SANKCIJAMA PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA: To je besmisleno, naši funkcioneri nemaju račune niti imovinu u inostranstvu
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Moskva ponovila da sledi reciprocitet

PESKOV O SANKCIJAMA PROTIV RUSKIH DRŽAVLJANA: To je besmisleno, naši funkcioneri nemaju račune niti imovinu u inostranstvu

Planeta -

Kremlj je danas upozorio da će Moskva uzvratiti na, kako je ocenio, neosnovane i besmislene nove sankcije Zapada zbog navodne odgovornosti Rusije za trovanje opozicionara Alekseja Navaljnog i zbog njegovog nedavnog zatvaranja.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je juče sankcije sedmorici ruskih zvaničnika medju kojima je i šef ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

Ta odluka je koordinisana s Evropskom unijom koja je juče proširila svoje sankcije Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas rekao da je uvođenje sankcija koje uključuju zamrzavanje računa sedmorice u bankama besmisleno, jer ruski zakon ionako zabranjuje zvaničnicima bilo kakav vid posedovanja imovine u inostranstvu.

"Ti ljudi ionako ne putuju u inostranstvo i nemaju pravo da otvaraju račune u stranim bankama ili imaju bilo koju drugu imovinu", rekao je Peskov novinarima.

Dodao je da su sanckije "mešanje u unutrašnja pitanja Rusije" i da su "apsolutno neprihvatljive i nanose štetu već lošim odnosima".

Peskov je upozorio da će Rusija odgovoriti na sankcije i pozvaio se na poštovanje "načela reciprociteta u odnosima medju državama".

Navaljni, kritičar Kremlja, izdržava dvoipogodišnju kaznu zatvora jer je boravkom u Nemačkoj, gde se oporavljao od trovanja za koje optužuje ;Kremlj, prekršio ranije izrečenu uslovnu kaznu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track