JEDNA OPASKA GA KOŠTALA MILIONE: Vlasnik Alibabe Džek Ma je i dalje u nemilosti Pekinga, dok mu se bogatstvo i dalje topi (VIDEO)
Foto: AP / Thibault Camus

neoprezno

JEDNA OPASKA GA KOŠTALA MILIONE: Vlasnik Alibabe Džek Ma je i dalje u nemilosti Pekinga, dok mu se bogatstvo i dalje topi (VIDEO)

Planeta -

Kineski milijarder Džek Ma, najpoznatiji kao vlasnik Alibabe, multinacionalne kompanije za e-trgovinu, nestao je iz vidokruga javnosti otkako je prošle jeseni oštro kritikovao kineske propise i velike državne banke. Vlasnik Maova Ant Group je najveća kineska platforma za digitalno plaćanje Alipej, koju koristi više od milijardu korisnika i 80 miliona trgovaca.

Ma je godinama omalovažavao i potcenjivao velike kineske državne banke, pa su ga državni regulatori stegli i suspendovali Antinu kotaciju na berzi vrednu 37 milijardi dolara u novembru, piše Fajnenšel Tajms.Štaviše, regulatori su ga primorali da Alipej poveže sa velikim bankama. Što znači, prema FT, da će od sledeće godine Ant Group morati da ograniči saradnju sa lokalnim bankama i okrene se tim zemljama. To je vrsta kazne za ono što je Ma rekao u oktobru prošle godine, rekavši da velike državne banke "imaju mentalni sklop zalagaonica". Vlasti to nisu videle i u tome se navodno krije motiv zabrane Anti da izađe u javnost.

Izjavu je dao u vreme rastućih tenzija između javnog i privatnog sektora u Kini, kada je predsednik Si Đinping odlučio da okonča ekonomski pad.

"Regulatori su bili iznenađeni da će Ant imati veću tržišnu kapitalizaciju od najvećih kineskih državnih banaka. Kada je postavljena cena za IPO, pogledali smo i rekli: Da li je ova kompanija zaista veća od JP Morgan? ", rekao je kineski bankar, takođe savetnik vlade za finansijska pitanja."

Ant je prošle godine imao čak deset udela u ukupnom potrošačkom kreditiranju u Kini. U tu svrhu koristio je dva proizvoda: Huabej, koji je sličan kreditnoj kartici Džijebej, koja nudi male kredite bez osiguranja preko Alipeja. Ukupan kreditni portfelj Ant Grupe zaključno sa 30. julom prošle godine dostigao je 2,2 milijarde juana ili 340 milijardi američkih dolara. Od toga je 90 odsto kredita plasirano u partnerske mreže stotinama banaka, uglavnom manjih regionalnih, koje nude povoljne kamatne stope u zamenu za pristup ogromnoj Antoovoj bazi klijenata na nacionalnom nivou.

Sada, međutim, nova pravila predviđaju da zajedničko onlajn pozajmljivanje može činiti ne više od polovine ukupnog iznosa zajmova koje izdaje bilo koja banka, a pozajmljivanje preko bilo koje pojedinačne finteč platforme ne sme preći 25 odsto osnovnog kapitala banaka. Da će to neminovno dovesti do toga da će Ant Grupa morati da blisko sarađuje sa najvećim bankama kako bi proširila svoje kreditiranje, jer deset najvećih kineskih banaka drži 64 posto ukupnog nacionalnog kapitala.

Prema novim pravilima, uvedena su i regionalna ograničenja, na primer, gradska banka u Pekingu više neće moći da odobrava kredite preko Alipej potrošača u Šangaju.

"Ant ima više od stotinu finansijskih partnera, ali Kina ima samo dvadeset nacionalnih banaka. Nova pravila o pozajmljivanju između regiona naštetiće Antu ", rekao je Siaoki Džang, finansijski analitičar u istraživačkoj firmi Gavekal Dragonomics.

Pored toga, procenjena vrednost Anta smanjena je na 230 milijardi dolara, uz poređenje da bi mogla da padne i dalje.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track