Najnovije vesti

BELA KUĆA PODRŽALA OGRANIČENJE BAJDENOVE MOĆI: Nema više slanja vojnika SAD u rat bez odobrenja Kongresa!
Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas

neočekivano

BELA KUĆA PODRŽALA OGRANIČENJE BAJDENOVE MOĆI: Nema više slanja vojnika SAD u rat bez odobrenja Kongresa!

Planeta

Bela kuća podržala je zahteve pojedinih članova američkog Kongresa da se ukinu dva pravna akta koja daju mogućnost predsedniku da upotrebi vojnu silu van granica zemlje bez odobrenja najvišeg zakonodavnog tela SAD.

Takav zahtev u Kongresu došao je posle američkih napada na mete u Siriji koje je naredio predsednik DŽo Bajden, koristeći dva akta doneta 1991. i 2002. godine.

Zahtev za njihovo ukidanje podneli su zajedno i demokratski i republikanski senatori, a iz Bele kuće je saopšteno da žele donošenje novih pravila "sa uskim i specifičnim okvirom, koja bi omogućila odbranu Amerikanaca od moguće terorističke pretnje i završetak beskonačnih ratova", izjavila je za američke medije portparolka Bele kuće DŽen Psaki.

Senatori Tim Kejn, demokrata, i republikanac Tod Jang podneli su 3. marta zahtev za ukidanje ova dva pravna akta.

Prema američkom ustavu, samo Kongres može da odobri ulazak u rat, ali su ova dva akta, usvojena pred Prvi zalivski rat i posle terorističkih napada 11. septembra u NJujorku, davala mogućnost predsednicima da upotrebe vojnu silu van granica zemlje.

Oni su to obilato i činili u mnogim zemljama sveta, od Avganistana, Iraka, Somalije, Sirije, Jemena...

Bajden je nedavni napad na ciljeve u Siriji opravdao "samoodbranom", odnosno odgovorom na napade koje su izvele grupe sa podrškom Irana. Međutim, njegovo objašnjenje nije ubedilo kongresmene, koji su zahtevali dokaz legalnosti takvih akcija.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...