ŠTA JE SVE KINA OSTVARILA ZA PET GODINA: Otvorili 60 miliona radnih mesta, iskorenili siromaštvo i suzbili koronu
Foto: EPA/ Wu Hong

Porastao životni standard

ŠTA JE SVE KINA OSTVARILA ZA PET GODINA: Otvorili 60 miliona radnih mesta, iskorenili siromaštvo i suzbili koronu

Planeta -

Kine je završetkom 13. Petogodišnjeg programa već postala najveća svetska proizvodna sila, rekao je direktor Centra za saradnu sa zemljama Azije Zoran Spasić u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi (CMG).

Kina je završetkom 13. Petogodišnjeg programa već postala najveća svetska proizvodna sila, rekao je direktor Centra za saradnu sa zemljama Azije Zoran Spasić u intervjuu Kineskoj medijskoj grupi (CMG).

"Kineska vlada ostvarila je impresivne rezultate poslednje godine 13. Petogodišnjeg programa (2016-2020), pretvorivši Kinu u prosperitetno društvo, iskorenjujući svo siromaštvo, sa bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku koji je prešao granicu od 10.000 američkih dolara, pa sve do stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine", rekao je Spasić.

Naveo je da je poslednjih pet godina kineski BDP povećan sa 70 na više od 100 biliona juana, da je životni standard znatno bolji, što potvrđuju i podaci da je u gradskim sredinama otvoreno više od 60 miliona novih radnih mesta i da je uspostavljen najveći sistem socijalnog osiguranja na svetu.

Si Djinping, Kina
foto: EPA/ Nyein Chan Naing

"Kina je postigla značajne strateške rezultate u prevenciji i kontroli epidemije, i postala jedina zemlja medju najvećim svetskim ekonomijama, koja je ostvarila pozitivan privredni rast. Tokom epidemije, država i lokalne samouprave sprovele su niz efikasnih mera, uključujući periodična oslobadjanja od poreza, odloženo plaćanje, smanjenje troškova socijalnog osiguranja, smanjenje stanarine, koncesiju za cenu vode i struje...", istakao je Spasić.

Dodao je da je istovremeno kineska vlada uvela i niz makroekonomskih mera, posebno onih koje se odnose na podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, a uložena su i velika sredstva u 5G mrežu, kao i u domaći razvoj i proizvodnju digitalnih čipova.

Govoreći o uspehu Kine u borbi protiv siromaštva, Spasić je ocenio da je Kina očigledno bila brža i uspešnija od ostatka sveta.

"Otkako je 1978. godine otpočela sa reformama i otvaranjem, Kina je smanjila broj ljudi koji žive u siromaštvu za više od 850 miliona, doprinoseći sa više od 70 odsto globalnom smanjenju siromaštva i stavrajući 'kinesko čudo' u istoriji smanjenja siromaštva u svetu", rekao je Spasić za KMG.

Kina je, kako je istakao, dala niz konkretnih predloga za promovisanje globalnog smanjenja siromaštva, uključujući pružanje neophodne finansijske podrške zemljama u razvoju, promociju infrastrukture i izgradnju interkonekcija, smanjenje trgovinskih barijera i podsticanje digitalne ekonomije.

Kina, Peking, korona
foto: EPA-EFE/WU HONG

"Kina je jedina zemlja na svetu koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast u 2020. godini. Stopa rasta u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 6,5 odsto i ona je vrlo blizu prethodnim stopama ekonomskog rasta, koje je kineska ekonomija postigla u poslednjih nekoliko godina. Stoga bi stopa ekonomskog rasta za prvi kvartal 2021. godine mogla bi biti vrlo visoka", ocenio je Spasić.

Podsetio je da je jedan od glavni ciljeva Kine u ovoj godini da bude više od 11 miliona novih radnih mesta, a istovremeno će se sprovoditi nacionalna strategija reagovanja na starenje populacije koja podrazumeva postepeno produžavanje starosne granica za odlazak u penziju, unapredjenje sistema socijalnog osiguranja, kao i da 96 odsto satanovništva bude pokriveno penzionim osiguranjem.

"Kina je postala glavna sila koja stabilizuje globalnu ekonomiju i promoviše brzi oporavak, spremna da proširi medjusobno otvaranje sa drugim zemljama sveta, kako bi postigla obostranu korist i pozitivne rezultate", rekao je Spasić.

On je naveo da je Kina najveći trgovinski partner više od 120 zemalja i regiona, uključujući Japan, Nemačku i Evropsku uniju i ujedno i najveće izvozno tržište za mnoge zemlje.

"Odnos izmedju Kine i njenih partnera, koji se preklapa sa strategijom dvostruke cirkulacije, pružiće podsticaj globalnom ekonomskom rastu", ocenio je Zoran Spasić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track