ŠVEĐANI OBJAVILI: Sjedinjene Države su najveći izvoznik, a Saudijska Arabija kupac oružja! Rusi zabeležili pad u 2020.
Foto: EPA

Lista najvećih izvoznika

ŠVEĐANI OBJAVILI: Sjedinjene Države su najveći izvoznik, a Saudijska Arabija kupac oružja! Rusi zabeležili pad u 2020.

Planeta -

Švedski istraživački institut SPRI objavio da su SAD i dalje najveći svetski izvoznik oružja u svetu, sa više od trećine udela u globalnoj prodaji u proteklih pet godina, kao i da je američki izvoz porastao u periodu 2016.-2020- čak 15 posto.

Američki proizvođači su prodali oružje u 96 zemalja, a polovica je isporučena na Bliski istok.

"Prerano je da bi se pouzdano procenilo da li je završen period naglog rasta transfera oružja, koje je trajalo dve decenije", naglasio je viši istraživač u odeljenju za programe naoružanja i vojnih izdataka u SIPRI Pieter Vajcman.

U pandemijskoj 2020. godini vrednost transfera oružja pala je 16 posto, ali u SIPRI-ju su bili oprezni u odgovoru na pitanje da li razlog zaraza.

I industrija oružja beležila je poremećaje u lancima snabdevanja, ali većina oružja naručena je pre 2020. i "nekoliko je zemalja tokom pandemije sklopilo vrlo važne dogovore", rekao je Vajcman.

Naveo je primere Poljske, Japana i Nemačke, koji su naručili velik broj borbenih aviona.

saudijska arabija, eksadrila, lovci
foto: Twitter Printscreen

Saudijska Arabija veliki kupac

Destinacija četvrtine američkog izvoza oružja na Bliski istok bila je Saudijska Arabija, što je čini najvažnijim tržištem za SAD.

Tek će se videti hoće li kabinet novog američkog predsednika Džo Bajdena izvršiti reviziju politike izvoza u Saudijsku Arabiju, ističe stručnjak švedskog instituta.

Iako je SAD signalizirao oštriji stav prema izvozu navođenih bombi koje se koriste u sukobima u Jemenu, "malo je verojatno da će SAD prekinuti isporuku naprednih borbenih aviona ili brodova", dodaje. on

Saudijska Arabija je i dalje je najveći svetski uvoznik, s 11 posto udela u ukupnom uvozu.

Veliki su izvoznici bili i Velika Britanija i Francuska, ali britanski je udeo u izvozu opao završetkom velikih isporuka borbenih aviona u Saudijsku Arabiju.

ruska raketa, ruske rakete, sistem Grad, rusko oružje, ruska vojska, rusko naoružanje
foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Veliki pad ruskog izvoza

Rusija je zauzela drugo mesto na tabeli izvoznika od 2016. do 2020., s petinom udela u globalnim isporukama oružja. Prodali su oružje u 45 zemalja, a više od polovice izvoza bilo je usmereno u Indiju, Kinu i Alžir.

Ruski je izvoz ipak potonuo za petinu u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, "pre svega zbog značajnog pada prodaje Indiji", rekao je Vajcman.

Indija, drugi uvoznik u svetu, nastojala je diverifiikovati svoje dobavljače oružja i izgraditi domaće proizvodne kapacitete.

Francuska je zauzela treće mesto na tabeli izvoznika, s osam posto udela u isporukama, a poslovala je s Indijom, Egiptom i Katarom, saopštio je institut.

Nemačka i Kina takođe su bile među pet glavnih izvoznika, utvrdio je SIPRI, dodavši da je pet vodećih činilo tri četvrtine globalnog izvoza oružja.

Moskva, vojna parada, parada, Parada pobede, Rusija, kineska vojska
foto: EPA / SERGEY PYATAKOV / Pool

Kineski problemi

Kina je snabdela oružjem 51 zemlju, ali nekoliko velikih tržišta zatvoreno je iz političkih razloga, uključujući Indiju, Japan i Australiju.

Kineski izvoz smanjio se gotovo osam posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje i nije se značajno probio na bliskoistočno tržište, prema SIPRI-ju.

Azija i Okeanija bile su glavni regioni uvoza oružja, s ujelom u globalnom uvozu od 42 posto.

Sledi Bliski istok s trećinom udela, pri čemu su Egipat, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zauzeli mesta na lestvici 10 najvećih svetskih uvoznika.

Institut koristi petogodišnji ciklus kako bi ublažio uticaj fluktuacija koji uzrokuju velike narudžbe.

Baza podataka o prenosu oružja ne uključuje malokalibarsko oružje i temelji se na javnim izvorima, od nacionalnih i regionalnih novina do specijalizovanih međunarodnih časopisa, kao i vladinih i izveštaja industrije.

Kurir.rs/Indeks.hr

Bonus video:

01:10

DARKO OBRADOVIĆ: Ruska federacija vodi hibridni rat protiv BiH, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track