KONAČNO OTKRIVENO ČIJA JE OVA KOST STARA 450.000 GODINA: Naučnici 18 godina pokušavali to da odgonetnu (FOTO)
Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

delić istorije

KONAČNO OTKRIVENO ČIJA JE OVA KOST STARA 450.000 GODINA: Naučnici 18 godina pokušavali to da odgonetnu (FOTO)

Planeta -

Vrlo retka kost, stara 450.000 godina, pronađena u pećini Totavel na jugozapadu Francuske identifikovana je da je pripadala čoveku, saznaje se danas u centru istraživanja tog čuvenog preistorijskog nalazišta.

Radi se o vrhu kosti cevanice dugom nešto manje od šest centimetara pronađenom pre 18 godina, rekao je arheolog Kristijan Pernu, zadužen za istraživanja na toj lokaciji koja se sistematski istražuje od 1964.

On je rekao da je "vrlo retko da se nađu ljudske kosti iz tog vremena, zbog toga što ljudi koji su živeli pre više od 100.000 godina nisu sahranjivali svoje mrtve".

S druge strane, teško je znati da li je tako mali delić cevanice pripadao ljudskom biću.

Francuska, kost, fosili
foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

"Kad imate komad od 40 centimetara odmah ćete reći da je verovatno pripadao ljudskom biću, ali kada imate mali komad od nekoliko centimetara znajući da ima 122 vrsta fosila opisanih u pećini veoma se pazi pre nego što se kaže da je taj komad pripadao čoveku", rekao je Pernu.

Zato je bilo potrebno 18 godina da se identifikuje, trebalo je proveriti da kost zaista dolazi od čoveka, a ne od neke životinje.

To je rađeno putem raznih poređenja sa skeletom sadašnjeg čoveka, koji i dalje uprkos svemu liči na svoje daleke pretke, ali takođe sa drugim kostima već identifikovanih da potiču od čoveka.

"U ovom slučaju radi se o deliću cevanice. Imamo čak drugi komad koji bi mogao da pripada istoj osobi", rekao je on.

On je međutim rekao da nije moguće sprovoditi DNK analizu na tako starim fosilima.

"Još ne možemo da idemo dalje od 80.000 godina maksimalno sa DNK, iako ima primera u Španiji gde smo uspeli da odemo nešto malo dalje", rekao je on.

Pećina u Totavelu, na 20 kilometara severozapadno od Perpinjana, već je dala veliki broj fosila koji su omogućili da se rekonstruiše evolucija faune, flore, pejzaža i mediteranske klime pre 100.000 do 700.000 godina.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track