ROVER POSLAO PRVI SNIMAK ZVUKA VOŽNJE SA MARSA Jasno se čuje okretanje točkova, ali je inženjere zabrinuo jedan neočekivani ton
Foto: Printscreen Twitter/@NASAPersevere

uz kamere ima i mikrofone

ROVER POSLAO PRVI SNIMAK ZVUKA VOŽNJE SA MARSA Jasno se čuje okretanje točkova, ali je inženjere zabrinuo jedan neočekivani ton

Planeta -

NASA-in marsovski rover "Perseverance" poslao je prvi snimak zvukova vožnje po površini Marsa, na kojem se jasno može čuti okretanje točkova, drobljenje kamenja na površini i metalno lupkanje.

"Da sam čuo te zvukove kako dolaze iz mog automobila, zaustavio bih se i pozvao šlep službu,” kazao je inženjer Dejv Gruel, jedan od zaposlenih u timu zaduženog za vožnju "Perseverancea" na Marsu.

"Ipak, ako uzmete malo vremena i razmislite šta čujete i gde je snimljeno, sve to ima smisla", dodao je.

"Perseverance" (Istrajnost) je prvi robotski rover na nekom drugom nebeskom telu koji, uz kamere, ima i mikrofone. Iako je atmosferski pritisak na Marsu tek 1 odsto onog na Zemlji, i to je dovoljno da tamošnja atmosfera prenosi zvučne talase koje rover može da snimi i pošalje nazad na Zemlju.

Glavni mikrofon nalazi se na “jarbolu” rovera, pored glavnih kamera i lasera koji će bušiti kamenje - njegova glavna svrha je da upotpuni analizu kamenja uz pomoć zvukova. Dok laser buši kamenje, nastaje majušni oblak prašine i plinova, koje će analizirati spektroskop na kameri. Mikrofon će pritom zabeležiti zvukove “pucketanja” i pomoći će da se odredi masa i gustina minerala koji se proučavaju.

Dva sporedna mikrofona - roverove “uši” - zamišljeni su primarno da snimaju zvukove ulaska u atmosferu i sletanja na Mars, ali nažalost njihova je primarna misija bila potpuni neuspeh - nisu snimili ništa. Kako se radi o običnim mikrofonima kakvi se mogu kupiti u radnji sa električnim uređajima, NASA ne očekuje da će raditi još dugo, ali upravo su oni zaslužni za najnovije snimke sa Marsa.

Mars
foto: Printscreen YT

Iako je Gruel kazao kako svi zvukovi koje su čuli imaju smisla, ipak jedan od zvukova malo brine inženjere. Ukoliko pažljivo poslušate, možete čuti visoki ton koji zvuči poput škripanja ili grebanja, a inženjeri nisu sasvim sigurni šta ga uzrokuje.

Od "Perseverancea" bi uskoro trebalo da se odvoji robotski helikopter "Ingenuity", koji je za sada na sigurnom u kutiji na donjoj strani rovera. NASA će za pet dana na konferenciji najaviti dalje planove i raspored aktivnosti helikoptera, koji bi mogao da se oslobodi od rovera i da započne probne letove početkom aprila ove godine.

Jednom kada se odvoji, inženjeri predviđaju kako će ostati u letnom stanju do 30 dana, tokom kojih će izvesti pet do šest kratkih letova. Njegov prvi zadatak biće da pošalje fotografije "Perseverancea", koji će, pak, poslati fotografije "Ingenuityja". Ukoliko mikrofoni na roveru budu radili, po prvi put ćemo čuti i - dosta glasan - zvuk leta helikoptera na drugoj planeti.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track