BITKA KOD CELINE: Kako je italijanska vojska lovcima tenkova srušila bunker kokoši Rosite! Pod granatama palo 50 hrabrih pilića
Foto: Shutterstock, Printscreen YouTube

Strateška pobeda u 2021.

BITKA KOD CELINE: Kako je italijanska vojska lovcima tenkova srušila bunker kokoši Rosite! Pod granatama palo 50 hrabrih pilića

Planeta -

Italijanski mediji već puna dva dana ismevaju italijansku vojsku i jednicu koja je naoružana lovcima tenkova "Kentauro", a koji su na nedavnoj vojnoj vežbi umesto na tenkove topove, svoje okrenuli ka obližnjem selu i sravnili sa zemljom veliki kokošinjac u kome je stradalo 50 kokošaka i pilića.

Pomenuti incident se dogodio na poligonu Selina Meduna u provinciji Pordenone, gde su po zalasku sunca počeli manevri mehanizovane brigade "Pozzuolo del Friul".

U vežbi je učestvovao i vod lovaca tenkova naoružan sa oklopnim vozilom konfiguracije 8x8 "Kentauro" težine 27 tona, koje Italija upotrebljava više od 30 godina. Ovi točkaši inače imaju 105 mm top.

Tokom vežbe kako piše La Repubblica, jedan od Kentaura pucao je u ambar koji je bio pun pilića. Srećna okolnost je bila ta što je u korištena manevarska municija bez eksplozivnog punjenja. Granata ispaljena iz topa probila je zid i srušila kokošinjac, a onda izašla na drugu stranu i pala u obližnju travu. Od posledica rušenja stradalo je oko 50 kokošaka i pilića. Vojska nije primetila grešku iako je kokošinjac bio u suprotnom smeru od cilja predviđenog za gađanje.

Italijanski vojnici po završetku vežbe vratili su se u bazu, kao da se nije ništa dogodilo. Rano ujutro vlasnik farme u blizini poligona primetio je rupe u kokošinjcu i napola srušen objekat i poginule kokoške i piliće. On je odmah pozvao karabinjere, koji u početku nisu razumeli ko je izbušio i do pola srušio kokošinjac, sve dok nisu u obližnjoj travi našli manevarsku granatu. Zaključeno je da su kokoške i pilići bili kolateralna šteta italijanske vojske.

Karabinjeri su ostali u šoku kako je jedna od dobro obučenih jedinica uspela da zameni kokošinjac sa tenkom i da svoje topove usmeri u pogrešnu stranu, suprotno od cilja i pobije kokoške i piliće.

O celom slučaju obavešteno je italijansko tužilaštvo, a i sama italijanska vojska posle natpisa u medijima pokrenula je internu istragu.

Međutim sve to nije bilo dovoljno da se spreči ismevanje italijanske vojske, pa je masakr pilića prozvan "Bitka kod Celine", koja je dobila i svoju stanicu na Vikipediji, gde se spominje kako je italijanska vojska izvojevala stratešku pobedu u boju protiv kokoši Rosite koja je bila komandant kokošinjca koji je sravnjen... Ogorman broj natpisa u medijima uticali su na italijansku vojsku koja će osim što će morati da plaća odštetu morati i da se izvinjava i trpi salve podsmeha.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track