BRAZIL OBARA CRNE REKORDE Za dan 2.815 preminulih i 90.570 zaraženih!
Foto: EPA/RAPHAEL ALVES

HAOS U JUŽNOJ AMERICI

BRAZIL OBARA CRNE REKORDE Za dan 2.815 preminulih i 90.570 zaraženih!

Planeta -


Brazil se nalazi na ivici katastrofe i bolnički kapaciteti su pred pucanjem ali predsednik populista Žair Bolsonaro uporno odbija da uvede zaključavanje zemlje!

Gluv za apele i potrebe građana... Žair Bolsonaro, predsednik Brazila
Gluv za apele i potrebe građana... Žair Bolsonaro, predsednik Brazilafoto: EPA / Antonio Lacerda

Za poslednja 24 sata u Brazilu je oboren rekord po broju novozaraženih - 90.570, dok je preminulo 2.815, što je drugi najsmrtonosniji dan od početka pandemije. Kako prenosi britanski Gardijan situacija je alarmantna i Brazil je druga zemlja u svetu po broju preminulih (290.525) i inficiranih (11.877.009).

Zdravstveni radnici situaciju opisuju kao zastrašujuću, zdravstveni sistem zemlje je u najtežoj krizi u svojoj istoriji, a pacijenti umiru dok čekaju krevet na intenzivnoj nezi. Lekari na odeljenjima intenzivne nege ističu da je situacija očajna i "gora od haosa". Neki od njih su plakali od iscrpsljenosti i očaja dok su se borili da zbrinu veliki broj pacijenata u teškom stanju. U pojedinim bolnicama, zbog nedostatka mesta, pacijente smeštaju u kola hitne pomoći.

Bez rekreacije ovog vikenda... Plaža Kopakabana u Riju
Bez rekreacije ovog vikenda... Plaža Kopakabana u Rijufoto: EPA Fabio Motta

Čuvene plaže Kopakabana i ipanema u Rio de Žaneiru su zatvorene ovog vikenda kako bi se sprečilo širenje virusa. Gradonačelnik Eduardo Paes je izjavio kako je situacija "veoma kritična" i pozvao građane da ostanu u kućama. Paes je upozorio da bi još restriktivnih mera moglo da bude doneto u ponedeljak, posle njegovog sastanka sa stručnim timom savetnika. Javne bolnice u gradu trenutno imaju popunjeno 95 odsto kapaciteta u jedinicama intenzivne nege.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track