Najnovije vesti

SIBIRSKI NAUČNICI UZELI UZORKE SNEGA, PA SE ZGROZILI: Čak i u ledu pronađena mikroplastika, evo šta su sve otkrili (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrinjavajuće razmere zagađenja

SIBIRSKI NAUČNICI UZELI UZORKE SNEGA, PA SE ZGROZILI: Čak i u ledu pronađena mikroplastika, evo šta su sve otkrili (VIDEO)

Planeta

Ruski naučnici rade na razumevanju razmera potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskom snegu koji je njima zagađen, što predstavlja veliku pretnju okolini u toj ruskoj regiji. Zabrinjavajuće je da, dok se sneg postupno otapa, mikroplastika prodire u tamošnje tlo.

Naučnici s Državnog univerziteta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke snega iz 20 različitih sibirskih regija - od planine Altaj do Arktika - i da njihova preliminarna otkrića potvrđuju prisutnost plastičnih vlakana u snegu, koja se prenose vazdušnim putem i u udaljene delove sibirske pustoši.

"Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rekama i morima širom sveta, već i u tlu i u živim organizmima, pa čak i u atmosferi", rekla je Julija Frank, naučna direktorka Sibirskog centra za mikroplastiku koje deluje pri Univerzitetu u Tomsku.

Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće nalazimo u vazduhu, hrani, pitkoj vodi pa čak i u arktičkom ledu. Naučnici su sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla da ugrozi zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, premda po tom pitanju još nema konsenzusa.

Naučnici iz Tomska ranije su otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rekama, što je potvrda da taj proces pridonosi zagađenju Arktičkog okeana plastikom.

"Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naš (ruski) interes za ovaj problem kasni u poređenju s ostatkom sveta", rekla je Frankova.

Naučnici sada proučavaju uzorke snega da bi shvatili u kojoj meri gustina naseljenosti, blizina puteva i auto-puteva, kao i ostale ljudske aktivnosti, pridonose zagađenju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...