OVAKO JE BILO PROŠLOG MARTA U ITALIJI I ŠPANIJI: Nisu shvatili ozbiljnost korone, pa je vojska kamionima prevozila mrtve
Foto: EPA/Profimedia/Youtube

dramatične slike iz 2020. godine

OVAKO JE BILO PROŠLOG MARTA U ITALIJI I ŠPANIJI: Nisu shvatili ozbiljnost korone, pa je vojska kamionima prevozila mrtve

Planeta -

Više od godinu dana svet se bori sa pandemijom korona virusa. Prošlog marta najstrašnije slike su nam stizale iz Španije i Italije i svi su sa nevericom gledali koliko je virus opasan. Međutim, godinu dana kasnije, i dalje ima onih koji sumnjaju u opasnost koja dolazi od bolesti kovid-19, pa čak i njeno postojanje.

Već u martu 2020. godine, Italija je postavila mnoge crne rekorde, pretekavši čak i Kinu gde je pandemija i počela, a najteža situacija je bila na severu zemlje.

Najpotresniji prizori stizali su iz grada Bergama u pokrajini Lombardiji, gde je i zabeležen najveći broj žrtava. Kako su tada mediji pisali, krematorijumi u jednom trenutku više nisu imali mesta da prihvate tela novih žrtava zbog čega su se ona odnosila u susedne gradove.

Veruje se da je razlog visoke stope smrtnosti u Italiji strarost populacije. Italija ima najstariju populaciju u Evropi sa 23 odsto stanovnika starijih od 65 godina.

Ovo su bili najpotresniji prizori iz Italije:

PONESTAJE MESTA U MRTVAČNICAMA

Nakon što je vrhunac epidemije korona virusa u Kini prošao, Italija je postala najveće aktivno žarište na svetu.

Italija je dnevno beležila po 600-700, pa čak i 800 mrtvih, najviše nego što je bilo koja druga zemlja imala u jednom danu. Bolnički kapaciteti su bili popunjeni, a veliki prpblem nastao je i u mrtvačnicama.

Na šokantnim snimcima mogao se videti krematorijum preplavljem sanducima u kome nema mesta za nove preminule.

VOJSKA IZNOSI TELA UMRLIH

Italijanske vlasti su prošlog marta naložile vojsci da iznesu tela preminulih iz Bergama, jer pogrebne službe ne uspevaju samostalno da obave taj posao

Na amaterskom videu koji je postavljen na mreže, prikazano je kako se dugačka kolona vojnih kamiona kreće tokom noći pustim ulicama i preuzima pogrebne sanduke sa gradskog groblja.

Predstavnik italijanske vojske potvrdio je da je 50 vojnika sa 15 kamiona poslato sa naređenjem da transportuju tela preminulih od novog korona virusa u susednu provinciju.

Gradske vlasti Bergama ranije su zatražile pomoć za kremaciju jer je lokalni krematorijum preopterećen neprekidnim 24-časovnim radom.

ČITULJE NA 10 STRANA

Jedan snimak iz Bergama pokazuje koliko teška situacija vlada u toj državi.

Lokalni novinar David Kareta objavio je vide-snimak lokalnog lista ''Eko di Bergamo" , u kojem su čitulje od uobičajene jedne strane porasle na čak 10.

JEZIVI SNIMCI IZ BOLNICE

Novinar britanskog Skaj njuza ušao je u epicentar zaraze, u bolnicu u Bergamu i tamo zabeležio zastrašujuće scene.

Na snimku se vide hodnici ispunjene bolničkim krevetima s pacijentima koji se bore za vazduh i medicinsko osoblje s maskama, rukavicama i u zaštitnim odijelima u neprestanoj žurbi.

Na snimku se vidi da je sve prepuno obolelih od korona virusa, uključujući čekaonice.

MASOVNE SAHRANE

Najveća koncentracija slučajeva je bila na severu zemlje, gde su se tela preminulih gomilala jer su sahrane privremeno zabranjene.

Antonio Rikjard,i predsednik najveće pogrebne službe u oblasti, rekao je tada za Gardijan da je sproveo skoro 600 sahrana ili kremacija od 1 marta.

"U normalnim okolnostima, na mesečnom nivou taj broj bi bio oko 120. Za svega dve nedelje umrla je čitava generacija. Nikada nismo videli ništa slično ovom" rekao je Rikjardi.

I novinari agencije Rojters koji su bili u Bergamu imali su prilike da se uvere u to koliko je teška situacija u tom gradu. Tempo sahranjivanja je dve sahrane na sat vremena, a mrtvačnice bolnica u gradu su pune.

OVAKO JE BILO U ŠPANIJI

Pre godinu dana ništa bolje nije bilo ni u Španiji. Javnost je imala prilike da vidi užasavajuće scene iz španske bolnice u kojima se vide oboleli od koronavirusa kako leže na podu prebukiranih ustanova, kašlju i bore se za dah. Snimci su objavljivani kako bi upozorili građane koji ovu pandemiju nisu shvatili ozbiljno, naročito one koji nisu poštovali mere izolacije i prekidanja kontakta sa drugima.

U međuvremenu, madridska ledena dvorana bila je korišćena kao improvizovana mrtvačnica za žrtve korona virusa.

Tržni centar Palasio de Ielo ponudio je za te svrhe svoje klizalište veličine 1.800 kvadratnih metara.

STARAČKI DOMOVI

Španski vojnici su krajem marta našli napuštene starije ljude, neke mrtve u krevetima u staračkim domovima pogođenim epidemijom koronavirusa, objavila je tada ministarka odbrane u Madridu.

"Vojska je tokom poseta videla potpuno napuštene starije ljude, neke čak i mrtve u krevetima", rekla je Margarita Robles.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track