DEMOKRATE ZNAJU KAKO Bajden bi da glavni grad SAD postane država da mu se ne ponovi Tramp!
Foto: EPA / GREG NASH / POOL

PREKRAJANJE USTAVA

DEMOKRATE ZNAJU KAKO Bajden bi da glavni grad SAD postane država da mu se ne ponovi Tramp!

Planeta -
Pristalice Demokratske stranke na mitingu Džozefa Bajdena
Pristalice Demokratske stranke na mitingu Džozefa Bajdenafoto: EPA/ETIENNE LAURENT

Demokratska stranka u SAD je pokrenula kampanju da glavni grad Vašington postane 51. savezna država, što bi značajno uticalo na promenu odnosa među dve vodeće političke stranke u zemlji.

Kršenje prava žitelja prestonice

Demokrate tvrde da se trenutnim stanjem krše prava više od 700.000 žitelja prestonice, jer oni plaćaju poreze po osobi veće od bilo koje druge savezne države. Uz to regrutuju ih za vojsku i glasaju na predsedničkim izborima ali nemaju nikakav uticaj u Kongresu. - Sa demokratama koji imaju većinu u Predstavničkom domu kongresa i Senatu nikada nismo bili tako blizu statusa države za Vašington, rekla je Elenor Holms Norton, koja predstavlja prestonicu u Predstavničkom domu. ona nema pravo glasa i samo je posmatrač u Kongresu.

Protiv su predloga... Pristalice Donalda Trampa
Protiv su predloga... Pristalice Donalda Trampafoto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

U junu 2020. Predstavnički dom je već odobrio zakon kojim se Vašingtonu daje status države, ali taj presedan je ostao mrtvo slovo na papiru jer su većinu u Senatu imali republikanci. Da bi zakon stupio na snagu potrebna je i većina u Senatu i potpis predsednika - demokrate Džozefa Bajdena. Kada bi Vašington, tj "Distrikt Kolumbija" postao država imao bi dva senatora i jednog kongresmena u Predstavničkom domu. to bi značilo nove glasove u zakonodavnom telu za demokrate jer je primera radi na poslednjim predsedničkim izborima čak 92 odsto birača u prestonici podržalo Bajdena. Republikanci se, kako prenosi ABC Njuz, oštro protive ovom predlogu i tvrde da je status prestonice definisan jer se u njemu nalazi sedište savezne vlade i da se tako izbegao uticaj federalne države.

Okrug savezne vlasti

Osnivači SAD u 18. veku namerno su sedište države ostavili van prvih 13 država osnivača, kako bi se izbegli sukobi. Ustavom iz 1790. stvoren je okrug koji pripada saveznoj vlasti. Anketa centra "Data For Progress" iz februara pokazala je da većina birača (54 osto) podržava predlog da Vašington postane savezna država. Podršku predlogu deo je i predsednik Džozef Bajden, potvrdila je Džen Psaki, portparol Bele kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track