NJIMA JE KORONA DONELA 4.000 MIIJARDI DOLARA: Predsednik Bajden namerava da se obračuna sa njima! Evo kako! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT/RT

porezi

NJIMA JE KORONA DONELA 4.000 MIIJARDI DOLARA: Predsednik Bajden namerava da se obračuna sa njima! Evo kako! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Bajden posvećen je ispunjenju ključnog obećanja u kampanji i povećanju poreza za one koji imaju velike prihode usred sve većih dokaza da su mnogi bogati Amerikanci finansijski profitirali od pandemije koronavirusa.

Heder Buši, članica Saveta ekonomskih savetnika Bele kuće, izjavila je u ponedeljak za Blumberg Njuz da mu je "2020 zaista pokazala da postoji toliko krhkosti u čitavom društvu" koje treba rešiti.

Na primer, najbogatija 1% američkih domaćinstava videla je kako je kolektivno bogatstvo prošle godine poraslo za više od 4 triliona dolara, podstaknuto rekordno visokim cenama akcija i rastom vrednosti imovine. Poređenja radi, prema podacima Federalnih rezervi, donjih 50% bogatstva im se povećalo za samo 470 milijardi dolara.

Istovremeno, 80% gubitaka posla prošle godine uticalo je na najnižih 25% zarađenih - dok su oni u gornjoj polovini onih koji zarađuju zapravo videli porast zaposlenosti, navodi se u februarskom radu koji je objavila levičarski Institut za ekonomsku politiku.

Administracija Bajdena trenutno postavlja temelje za još jedan masovni paket ekonomskih olakšica, a visoki demokratski zvaničnici predlažu čak tri biliona dolara nove potrošnje na račun za radna mesta i infrastrukturu koji bi postali temelj Bajdenovog programa "Izgradi bolje".

Očekuje se da će zakon poslužiti kao sredstvo za mnoštvo povećanja poreza, uključujući: povećanje stope poreza na dobit na 28% sa 21%, povećanje stope poreza na dohodak za pojedince koji zarađuju više od 400.000 američkih dolara, proširenje poreza na imovinu, stvaranje veća stopa poreza na kapitalnu dobit za pojedince koji zarađuju najmanje milion dolara godišnje i izjednačavanje poreskih preferencijala za takozvana prolazna preduzeća.

Vrh republikanaca već se zalažu za mogućnost povećanja poreza, a lider manjine vlasti u Senatu Mič Mekonel rekao je prošle nedelje da neće biti dvostranačke podrške za takav potez.

Privredna komora je takođe izrazila zabrinutost zbog povećanja stope poreza na dobit, rekavši da bi to "učinilo Sjedinjene Države manje atraktivnim mestom za investiranje dobiti i lociranje sedišta preduzeća".

Kurir.rs/Fox

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track