DEMARŠ IZNAD ATLANTIKA Kako je Primakov okrenuo avion zbog NATO agresije i otkazao susret s Klintonom! Srbi mu to nisu zaboravili
Foto: Printscreen

22 godine od napada alijanse na srj

DEMARŠ IZNAD ATLANTIKA Kako je Primakov okrenuo avion zbog NATO agresije i otkazao susret s Klintonom! Srbi mu to nisu zaboravili

Planeta -

Za vreme vladavine Borisa Nikolajeviča Jeljcima profilisalo se nekoliko ličnosti, koje nisu se baš zadržake na mestu premijera. Počelo je sa čuvenim Jgeorom Gajdarom reformatorom zbog koja je Rusija stigla do ivice ponora, Viktorom Černomirdinom i uprkos novoj ekonomskoj krizi sa Jevgenijem Makismovičem Primakovim, koji se smatra najmisterioznijom figurom Jeljcinove Rusije. gest koji je Primakov uradio 24.marta 1999 Srbi su zauvek zapamtili.

Tog 24.marta Iljušin IL-62M RA -86561 poleteo je sa aerodroma Vnukovo. U njemu je bio premijer Ruske Federacije Jevgeniji Maksimovič Primakov. Tog dana ruski premijer krenuo je u radnu posetu Sjedinjenim Državama gde se trebao susresti sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Poseta je trebala proći rutinski, ali tog 24. marta 1999. neke stvari više nisu bile iste. Dok se avion sa Primakovim nalazio na sredini Atalntika, on je izneada preko specijalnog telefona dobio informaciju da su Sjedinjene Države sa još 18 članica NATO pakta napali Saveznu Republiku Jugoslaviju i da prve bombe i krstareće rakete padaju na Beograd.

Prema njegovom svedočenju revoltiran zbog ovog jednostranog poteza SAD Primakov je pilotu naredio da okrene avion i smesta se vrate u Moskvu. Poseta je bila otkazana.

Putem sistema specijalnih veza iz aviona ruskoj ambasadi u Vašingtonu je javljeno da se poseta otkazuje zbog NATO agresije.

"Iako nismo tada spašeni, vidimo danas koliko je to bilo dalekovido. Taj korak je značio potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, čiji priorititi imaju praktičnu primenu u aktivnosti današnje generacije ruskih političara“, objasnio je on.

Vest da je Primakov okrenuo avion medijski je odjeknula u Srbiji, gde je stanovništvu ulivena nada da Srbija nije sama i da pomoć samo što nije stigla.

Iljušin, Jevgeniji primakov
foto: Printscreen Twitter

Par dana kasnije Vašington post objavio je članak da otkazivanjem posete Primakov nije mnogo izgubio.

"Kratkoročno, Primakov očigledno nijeimao šta da izgubi odlaganjem svoje posete ovde (u SAD), uglavnom zato što nije očekivao da će zaključiti sporazum koji je tražio od Međunardonog monetarnog fonda o dodatne 4,2 milijarde dolara za uzdrmanu ekonomiju Rusije. On bi više mogao da izgubi ukoliko bi ostao ovde, dok saveznički avioni izvode napade na Jugoslaviju.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track