I HILARI UDARILA PO BAJDENU: Klintonova misli da su Rusija i Kina preoteli vođstvo Americi u ključnoj oblasti
Foto: AP / Patrick Semansky, EPA/JUSTIN LANE

direktno

I HILARI UDARILA PO BAJDENU: Klintonova misli da su Rusija i Kina preoteli vođstvo Americi u ključnoj oblasti

Planeta -

Bivša kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton ponudila je savet američkom predsedniku Džou Bajdenu, jadikujući zbog, kako je navela, činjenice da je Amerika dopustila Rusiji i Kini da napreduju u "diplomatiji vakcina" - davanjem vakcina protiv kovida 19 siromašnim zemljama
"Ovo je vrsta vođstva po kojem su Sjedinjene Države u prošlosti bile poznate, a koje bi, iskreno, trebalo podići na viši nivo i učiniti nešto više", rekla je Klintonova u intervjuu za magazin "Forin afers".

"I ono što me je zaintrigiralo i pomalo rastužilo je način na koji i Kina i Rusija guraju svoje vakcine", dodala je.

Klintonova je primetila da Rusija i Kina koriste "diplomatiju vakcina" – stvarajući dobre odnose sa siromašnim zemljama pomažući im da vakcinišu svoje stanovništvo protiv kovida 19.

"Oni idu u zemlje i govore: Mi ćemo se pobrinuti za vas. Time su Sjedinjene Države u zapećku", navela je Klintonova.

Bivša prva dama SAD, senatorka i državna sekretarka priznala je da Bajdenova administracija mora da balansira između spoljne politike i potrebe da vakciniše američko stanovništvo. Čini se da će SAD imati više nego dovoljno zaliha da to urade, rekla je ona, ali novi sojevi virusa korona mogu da zakomplikuju stvari, prenosi RT.

"Nismo stigli do kraja. Kako velika većina u svetu još uvek nije vakcinisana, to je poput Petrijeve šolje za razvoj više sojeva virusa. Mi ovde, znate, koračamo tankom linijom. Hajde da se vakcinišemo. Ali istovremeno, učinimo sve da pokušamo da pružimo što veću podršku vakcinaciji i u ostatku sveta", izjavila je Klintonova.

Rusija je potpisala ugovore o isporuci svoje vakcine Sputnjik Ve sa više od 40 zemalja u vreme kada su se siromašne države borile za pristup vakcinama koje su razvile zapadne kompanije.

Nakon prvobitnog međunarodnog skepticizma zbog rekordno brzog razvoja i odobrenja, Sputnik Ve je veoma tražena vakcina nakon što je ugledni britanski medicinski časopis "Lanset" potvrdio da je bezbedna i veoma efikasna protiv virusa korona.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track