KATASTROFA U SUECU VIDLJIVA I IZ SVEMIRA: Evo kako izgleda borba za oslobađanje nasukanog broda (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

drama

KATASTROFA U SUECU VIDLJIVA I IZ SVEMIRA: Evo kako izgleda borba za oslobađanje nasukanog broda (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Egipatska uprava Sueckog kanala u subotu uveče saopštila je da 321 brod sada čeka da prođe vitalnom trgovinskom rutom, jer ga je u utorak blokirao masivni kontejnerski brod koji je dijagonalno zaglavljen preko plovnog puta.

Blokada je zaustavila trgovinu za više od 400 miliona dolara na sat dok se međunarodne spasilačke ekipe i američki vojni stručnjaci pridružuju naporima za ponovno iskrcavanje broda od 400 miliona i 200. 000 tona, koji je zapeo nedugo nakon ulaska u kanal.

Novi video snimak koji je snimio satelit u svemiru prikazuje tegljače i radnike koji pokušavaju da oslobode gigantski teretni brod zaglavljen u egipatskom Sueskom kanalu.

1 / 3 Foto: Profimedia

Tegljači koji su radili na ponovnom isplovljavanju broda uspeli su u subotu da premeste pogođeni kontejnerski brod na 29 metara, a bageri su ranije uspeli da oslobode propelere od nanosa koji je od utorka lepeo plovilo za obalu Sueckog kanala.

Video, koji je snimila kompanija Planet Labs Inc, snimio je rad oko Ever Given-a, uključujući bagere, tegljače i napore oko kopanja duž kanala.

Evropska svemirska agencija objavila je u petak i svemirske slike zastoja brodova koji čekaju da prođu Suec.

Dva sueska pilota bila su na brodu u trenutku kada se nasukao i zvaničnici su za to okrivili jak vetar i peščanu oluju, iako je admiral Osama Rabi, predsednik uprave Sueckog kanala, rekao da su tehničke ili ljudske greške mogle doprineti.

„Kada su u pitanju velike nesreće poput ove, uzrok je uvek više. Istraga bi mogla otkriti ljudsku grešku ili tehničku grešku “, rekao je u subotu.

Nijedna formalna istraga o tome kako se dogodila nesreća neće započeti pre nego što se brod isprazni i promet se normalizuje, rekao je on.

Na konferenciji za novinare u petak u Japanu, Iukito Higaki, predsednik kompanije Shoei Kisen, koja je vlasnik kompanije Ever Given, rekao je da nema znakova oštećenja njegovih motora i instrumenata.

Kurir.rs/national

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja