EGIPAT U SUBOTU SPREMA POVORKU FARAONA: U zlatnim kočijama prenose 22 mumije! Stanovništvo strahuje od kletve!
Foto: Profimedia / KHALED DESOUKI/ AFP

neviđeno obezbeĐENE

EGIPAT U SUBOTU SPREMA POVORKU FARAONA: U zlatnim kočijama prenose 22 mumije! Stanovništvo strahuje od kletve!

Planeta -

Mumificirani ostaci 22 drevnih egipatskih kraljeva i kraljica biće u subotu preneseni u veličanstvenoj procesiji ulicama Kaira do svojeg novog počivališta.

Posmrtni ostaci 18 kraljeva i četiri kraljice biće, poređani po starosti, preneseni na odvojenim platformama ukrašenima u drevnom egipatskom stilu u procesiji nazvanoj "Zlatna povorka faraona".

Posmrtni ostaci sele se iz Egipatskog muzeja u centru Kaira, gde su boravili decenijama, u Nacionalni muzej egipatske civilizacije, otvoren 2017. na jugu grada.

Onde će biti smješteni u "malo modernijim vitrinama", rekla je Salima Ikram, profesorka egiptologije na Američkom univerzitetu u Kairu.

"Kontrola temperature i vlažnosti biće bolja nego u starom muzeju", dodala je Ikram, koja je stručnjak za mumificiranje.

Faraoni i kraljice na put će krenuti u zlatnim kočijama, svako u svojoj. Svaka će kočija imati amortizere kako bi što sigurnije prešla četrdesetak minuta dug put kroz Kairo.

Sekenenre Tao II. zvan Hrabri, koji je vladao južnim Egiptom otprilike 1600 godina pre Hrista, biće u prvoj kočiji, dok će na začelju biti Ramzes IX., koji je vladao u 12. veku pre Krista.

Kairo, zgrada, kolaps
foto: EPA-EFE/Mohamed Hossam

Ramzes II. i kraljica Hatšepsut takođe će biti u povorci.

Procesija će početi u 18 časova po lokalnom vremenu u subotu i imaće veliko obezbeđenje. Ceremonija Biće praćena muzikom i nastupima egipatskih umetnika, a sve će uživo prenositi državna televizija.

Pre selidbe mumije će biti stavljene u posebne kontejnere s azotom, u uslovima sličnim onima u njihovim izložbenim vitrinama.

U svom novom domu biće izložene odvojeno, svaka pored sarkofaga, a u nekim slučajevima i kipa, u okruženju koje podseća na podzemne kraljevske grobnice.

Eksponati će imati kratke oznake s biografijom vladara i u nekim slučajevima kopijama CT snimaka.

"Mumije će prvi put biti izložene na lep način, u obrazovne svrhe", rekao je egiptolog Zahi Hawass.

Sablastan izgled mumija decenijama je odbijao mnoge posetioce.

Nacionalni muzej egipatske civilizacije završen je 2010., ali je to otpalo zbog revolucije 2011. i nestabilnosti koja je sledila.

Faraonova kletva

U mjesecima koji slijede Egipat bi trebao otvoriti još jedan muzej, Veliki egipatski muzej, nedaleko od piramida u Gizi.

U njemu će se takođe nalaziti faraonske kolekcije, uključujući mumificirane ostatke Tutankamona.

Budući da se parada održava samo nekoliko dana nakon što se u Egiptu dogodilo nekoliko nesreća, neki su na društvenim medijima nagađali da je predstojeća selidba mumija oživela stare kletve.

U Egiptu se, naime, nedavno dogodila železnička nesreća s puno mrtvih i povređenih. U Kairu se srušila zgrada, dok je na naslovnicama svetskih medija dominirala sudbina golemog kontejnerskog broda MV Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu blokirajući ga gotovo nedelju dana.

I Hawass i Ikram odbacuju bilo kakvu povezanost između povorke mumija i nedavnih događaja.

"Znate da svi vole takve priče", rekla je Ikram. "To stvari čini dramatičnijim."

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track