HRVATSKI KAPETAN SNIMIO: Ovako izgleda Suecki kanal posle ŠEST DANA BLOKADE
Foto: Printscreen/Slobodna Dalmacija

sve normalno

HRVATSKI KAPETAN SNIMIO: Ovako izgleda Suecki kanal posle ŠEST DANA BLOKADE

Planeta -

Kao da se ništa nije dogodilo - tako izgleda Suecki kanal nekoliko dana nakon što su tegljači odglavili 400 metara dug brod koji je šest dana blokirao jednu od najprometnijih trgovinskih ruta na svetu.

Hrvatski kapetan snimio je kratak snimak koji možete pogledati OVDE i na kome se vidi kako bez problema svojim brodom prolazi kroz 193 kilometara dug prolaz, nekoliko dana nakon što je brod "Ever Given" kompanije "Evergreen" odglavljen iz kanala.

Brod težak 220.000 tona se zbog jakog vetra nasukao na obale kanala i potpuno ga blokirao, izazvavši ogromnu "saobraćajnu" gužvu sa obe strane vrlo prometnog pomorskog puta.

Da bi što pre "očistili" nekih 400 brodova koji su sa severne i južne strane, danima čekali ulaz u Suec, Egipćani su povećali broj brodova u konvojima. Dok ih je pre u konvoju bilo 20 do 25, sada ih je 45 do 50.

Iz jednog od smerova ulaza u kanal prvo ide 15 brodova, koji stižu u Biter gde se usidre, a potom iz istog smera ulazi još 30-tak brodova, koji se pridružuju ovima u Biter Lejku, odakle nastavljaju put prema severnom ili južnom izlazu iz kanala, zavisno iz kog smera dolaze.

Tokom plovidbe kanalom sve se odvija na najbolji mogući način, a jedini podsetnik da je tu, do pred nekoliko dana bio nasukan morski div, je gomila iskopanog peska i kamenja, u koji se brod zabio svojim pramcem.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja