Najnovije vesti

UBER MORA DA PLATI 1,1 MILIONA DOLARA: Slepoj ženi 14 puta odbili vožnju, dobila otkaz jer je stalno kasnila na posao
Foto: Filip Radwanski / Alamy / Alamy / Profimedia

diskriminacija

UBER MORA DA PLATI 1,1 MILIONA DOLARA: Slepoj ženi 14 puta odbili vožnju, dobila otkaz jer je stalno kasnila na posao

Planeta

Američkoj kompaniji Uber je naloženo da plati 1,1 milion dolara slepoj ženi kojoj je ta kompanija 14 puta odbila vožnju.

Nezavisni arbitar je u četvrtak naložio Uberu da plati 1,1 milion dolara Lisi Irving, slepoj ženi iz San Franciska u SAD, zbog diskriminacije nakon što su joj vozači odbili vožnju u 14 navrata.

Arbitar je takođe odbacio argument Ubera da nisu odgovorni za diskriminaciju koju su vršili vozači, jer su oni samo ugovarači, a kompanija je saopštila da se ne slaže sa presudom.

BBC navodi da je Lisa Irving, stanovnica San Franciska, koja je slepa i u kretanju se oslanja na svog psa vodiča Bernija, podnela tužbu protiv Ubera 2018. godine nakon što joj je ili odbijena vožnja ili su je vozači Ubera maltretirali odbijajući joj prevoz sa psom vodičem.

Jedan vozač navodno joj je skratio putovanje nakon što je lažno tvrdio da je stigao na odredište, a Irvingova je navela da su otkazane vožnje takođe dovele do toga da je kasnila na posao, što je doprinelo otkazu koji je dobila.

U izjavi izdatoj za medije nakon presude, portparol Ubera rekao je da je kompanija "ponosna" na pomoć koju pruža slepim putnicima, a BBC prenosi da ovo nije prvi put da se Uber suočava sa pravnim procesom protiv zajednice slepih jer je 2014. godine Nacionalna federacija slepih u SAD-u tužila kompaniju zbog propisa o psima vodičima.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...