VATROGASAC ILI PEVAČ: Ko će biti na čelu Bugarske?
Foto: EPA/ Vassil Donev

ekspertska vlada

VATROGASAC ILI PEVAČ: Ko će biti na čelu Bugarske?

Planeta -

Stranka premijera Bojka Borisova Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) pobedila je na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, ali nije uspela da osvoji većinu zbog čega je danas Borisov predložio formiranje višestranačke vlade stručnjaka.

“Predlažem mir – iskoristimo stručnjake i do decembra preuzmimo odgovornost za borbu sa pandemijom kako bi se ponovo moglo napredovati”, rekao je Borisov ali nije naveo imena potencijalnih stručnjaka u takvoj vladi.

Iako je njegova stranka osvojila najviše glasova, Borisov će imati poteškoća da se održi na vlasti, nakon što je sve više ljudi glasalo za stranke koje se bore i protestuju protiv establišmenta i korupcije.

Zbog toga, navodi Rojters, nije moguće isključiti ne samo sedmice razgovora već i nove izbore, što znači da će Bugarska, najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od koronavirusa u iznosu od 750 milijardi evra.

Očekuje se da će još šest stranaka uz GERB, uključujući tri opozicione stranke osvojiti mesta u parlamentu.

Nakon decenija dominacije bugarskom politikom, Borisov ima malo prirodnih koalicionih partnera u fragmentiranom zakonodavnom telu, a većina odbija direktnu saradnju sa GERB-om.

Borisov (61), bivši vatrogasac i telohranitelj, pokušao je da predstavi svoje uspehe u modernizaciji bugarske infrastrukture u pritajenijoj kampanji nakon masovnih skupova protiv korupcije prošlog leta koji su narušili njegovu popularnost.

Opcije za formiranje koalicije komplikuje pojava populističke stranke Postoji takav narod popularnog televizijskog voditelja i pevača Slavija Trifonova, koja je, prema Gallupovoj anketi, na drugom mestu sa 17,1 odsto osvojenih glasova.

Trifonov (54), čiji su koncerti sa patriotskim pesmama privukli hiljade ljudi, odbacio je mogućnost koalicije sa GERB-om i socijalistima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track