NAJRANIJE CVETANJE TREŠNJE Japanci uživali u očaravajućim prizorima, a razlog što je sezona poranila zabrinjava! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/ Kimimasa Mayama

PROLEĆE U JAPANU

NAJRANIJE CVETANJE TREŠNJE Japanci uživali u očaravajućim prizorima, a razlog što je sezona poranila zabrinjava! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pomislite na Japan u proleće, i slika koja vam prva padne na pamet verovatno su čuvene rascvetale trešnje poznate i kao "sakura" - eksplozija belog i ružičastog cveća po gradovima i planinama i latice koje prekrivaju zemlju.

Cvetovi koji dožive "vrhunac cvetanja“, a koji traje samo nekoliko dana, u Japanu se duboko poštuju više od hiljadu godina. Mnoštvo ljudi hrli na najpopularnije lokacije kako bi se fotografisali i organizuju piknike ispod rascvetalih grana.

Japan, cvetanje tresnje
foto: EPA/ Kimimasa Mayama

Međutim, ove godine sezona cvetanja trešnje nastala je i nestala u tren oka, u jednom od najranijih cvetanja ikad zabeleženih, a naučnici upozoravaju da je to simptom veće klimatske krize koja ugrožava ekosisteme svuda.

Jasujuki Aono, istraživač sa univerziteta u prefekturi Osaka, prikupio je zapise iz Кjota sve do 812. godine nove ere iz istorijskih dokumenata i dnevnika. U centralnom gradu Кjotu, ove godine cvetovi trešnje dosegli su vrhunac 26. marta, najranije u više od 1.200 godina, rekao je Aono.

Japan, cvetanje tresnje
foto: EPA/ Kimimasa Mayama

I u glavnom gradu Tokiju, cvetovi trešnje dostigli su svoj pun cvet 22. marta, što je drugi najraniji datum zabeležen.

"Кako globalne temperature rastu, poslednji prolećni mrazevi javljaju se ranije, kao i cvetanje“, rekao je dr Luis Ziska sa Univerziteta za zaštitu životne sredine na Univerzitetu Kolumbija.

Japan, cvetanje tresnje
foto: EPA/ Franck Robichon

Datumi vrhunca cvetanja se menjaju svake godine, u zavisnosti od brojnih faktora, uključujući vreme i padavine, ali su pokazali opšti trend kretanja ka sve ranijem i ranijem. U Кjotu je datum vrhunca lebdeo oko sredine aprila vekovima, prema Aonovim podacima, ali je počeo da se pomera ka početku aprila tokom 1800-ih. Kraj marta kao datum cvetanja zabeležen je tek nekoliko puta u istoriji.

Japan, cvetanje tresnje
foto: EPA/ Franck Robichon

"Cvetovi sakure su veoma osetljivi na temperaturu“, rekao je Aono. "Puno cvetanje može biti ranije ili kasnije, zavisno od same temperature“, rekao je. "Temperatura je bila niska 1820-ih, ali je do danas porasla za oko 3,5 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja