AMERI UŽURBANO SPROVODE VEŽBE CRVENE ZASTAVE: Nikad jasnija priprema avijacije za sledeći veliki svetski sukob! VIDEO
Foto: Profimedia

taktika

AMERI UŽURBANO SPROVODE VEŽBE CRVENE ZASTAVE: Nikad jasnija priprema avijacije za sledeći veliki svetski sukob! VIDEO

Planeta -

Avioni američkog ratnog vazduhoplovstva F-35 i F-22 spremaju se za napad na neprijateljske letelice, borbe u vazduhu, udare na protivvazdušnu odbranu i izvođenje vežbi nadzora u masovnoj godišnjoj ratnoj igri pod nazivom Red Fleg.

Tokom simulacije borbe, prijateljski „plavi“ će angažovati lažne neprijateljske „crvene“ timove u sveukupnoj borbi, namenjenoj bliskom preslikavanju vrsta ozbiljnih naprednih, visokotehnoloških pretnji sa kojima bi se vazduhoplovstvo moglo suočiti u velikoj konfrontaciji snaga.

Zbog koronavirusa, ovogodišnja Crvena zastava uključivaće samo američke snage i nijednog saveznika, ali će istražiti neke zanimljive borbene uslove za hladne vremenske uslove u Združenom kompleksu pacifičkog aljaškog područja Aljaska, uključujući zajedničku bazu vazduhoplovne baze Elmendorf-Ričardson-Eielson, Aljaska.

Prethodnih godina, ratna vežba Crvene zastave donela je neke izuzetno značajne rezultate, razvoj koji ne samo da oblikuje borbenu gotovost, već takođe pomaže u usavršavanju taktičkih ratnih strategija koje idu napred.

Na primer, tokom prošlogodišnje vežbe Crvene zastave u Nevadi, vazduhoplovi 5. generacije vazduhoplovstva napali su „agresore“ Crvene zastave, uključujući napredne integrisane neprijateljske letelice PVO i izdržali sajber napade.

Na primer, F-35 je pokazao veliku prednost na prošlogodišnjoj Crvenoj zastavi. Dok se šezdeset neprijateljskih lovaca jurilo borbeni avion američke avijacije 4. generacije, napadima elektronskog ratovanja, iskusni pilot suočio se sa neviđenim napadačima opasnim po život koji su se zatvorili.

Ipak, ugroženom pilotu pomogao je F-35, koji je delovao u blizini, rekao da se „okrene“ i odašiljao trenutno upozorenje. Višenamenski stelt lovac 5. generacije tada je koristio svoje dalekometne senzore i oružje za „ubijanje“ neprijateljske letelice, navodi se u izveštaju vazduhoplovnih snaga nakon vežbe 2019. godine.

Programeri objašnjavaju da je F-35 dizajnom namenjen tome da se oslanja na svoju stelt konfiguraciju da „suzbije neprijateljsku odbranu“, istovremeno nadgledajući pretnje vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Inženjer upoznat sa tehnologijom F-35 objasnio je to na sledeći način - „U avion je ugrađen FLIR (napredni infracrveni), DAS (Distribuirani sistem blende sa kamerama od 360 stepeni) i EOTS (Elektro-optički sistem za ciljanje za praćenje i napadanje ciljeva dugog dometa) mogu da vide stvari u IC srednjih talasa na prilično značajnim dometima, prateći ih iz daleka. “

Tokom vežbe Crvene zastave 2018. godine, vazduhoplovstvo i mornarica istražili su niz sličnih pretnji, uključujući napore na usavršavanju veština direktnih borbi F-22. Suočavajući se sa simuliranim pretnjama kopnene i vazdušne snage „crvene“ snage, F-22 su napali ciljeve kao što su lažni aerodromi, konvoji vozila, tenkovi, parkirani avioni, odbrambeni položaji u bunkerima i raketna mesta.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja