CURE DETALJI TAJNOG PLANA: Gejts nakupovao gotovo 100.000 hektara obradive zemlje, mnogi se pitaju kako će je iskoristiti
Foto: Reuters / Yuri Gripas

zemljoposednik

CURE DETALJI TAJNOG PLANA: Gejts nakupovao gotovo 100.000 hektara obradive zemlje, mnogi se pitaju kako će je iskoristiti

Planeta -

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bil Gejts poseduje najviše poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama.

Gejts je nedavno došao do vrtoglave brojke od skoro 100.000 hektara obradive zemlje u čak 18 saveznih država.

Sa nedavnom najnovijom akvizicijom ta brojka ga je učinila novim najvećim privatnim vlasnikom poljoprivrednih zemljišta u Americi. Najveće površine zemlje ima u Luizijani, slede Arkanzas i Nebraska.

Mnogima deluje neobično da je čovek koji stoji iza jedne od najvećih tehnoloških firmi na svetu - Majkrosofta - i najveći zemljoposednik.

Ali, Bil i Melinda Gejts su već 2008. godine objavili da će dati preko 300 miliona dolara za promociju malih zemljoradnika u Africi i Aziji, i to onih koji se bave održivom poljoprivredom, a imaju visoke prinose.

Njihova dobrotvorno-investiciona kompanija je ulagala i u razvoj i širenje "superuseva" otpornih na klimatske promjene i u krave muzare koje daju velike količine mleka.

Da li će svu zemlju iskoristiti, odnosno za šta će je iskoristiti, još se ne zna. No mnogi se nadaju da će se iskoristiti u skladu s vrednostima njihove fondacije za održivu i ekološku proizvodnju i slične ciljeve.

Bil Gejts je možda najveći privatni vlasnik obradivih površina, ali je daleko od broja jedan kada je reč o vlasništvu zemlje generalno. Tu je na tronu džin Malon, direktor uprave kompanije Liberti Media i akcionar u velikim medijskim korporacijama, koji je vlasnik 2,2 miliona ari rančeva i šuma.

Na trećem mestu je Ted Tarner, osnivač CNN-a, s dva miliona ari zemlje i rančevima u osam američkih država.

Čak i direktor Amazona Džef Bezos ulaže u zemlju. Poseduje 420.000 ari zemlje, većinom u zapadnom Teksasu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track