ERDOGAN SPROVODI U DELO SVOJ SAN Izgradnja Istanbulskog kanala počinje na leto: Nastavljamo sa planom, svidelo se to nekom ili ne!
Foto: Kurir Andrej Mlakar

podeljena mišljenja

ERDOGAN SPROVODI U DELO SVOJ SAN Izgradnja Istanbulskog kanala počinje na leto: Nastavljamo sa planom, svidelo se to nekom ili ne!

Planeta -

Turska će uskoro raspisati tender za izgradnju ogromnog kanala na obodu Istanbula, a temelje za kanal će postaviti na leto, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Obraćajući se poslanicima iz svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK), Erdogan je rekao da će Turska nastaviti sa planom "svidelo vam se to ili ne", aludirajući tako na kritike opozicionih partija na račun tog projekta, prenosi agencija Rojters.

Projekat "Kanal Istanbul" povezivaće Crno i Mramorno more, a procenjuje se da će koštati oko 9,2 milijarde dolara.

Turska vlada tvrdi da će novoizgrađeni kanal olakšati saobraćaj na Bosforu i sprečiti nesreće, dok kritičari poručuju da će izazvati ekološki haos i zagaditi izvore slatke vode.

Turska je prošlog meseca odobrila razvojne planove za projekat.

Podsetimo, još od vremena upravljanja Istanbulom (1994 - 1998.) Erdogan je hteo da izvede megalomanske građevinske projekte u ovom gradu.

Istanbul, Bosfor
foto: Kurir Andrej Mlakar

Erdogan je još 2011. skovao ideju da se napravi Istanbulski kanal, odnosno da se izgradi moderna verzija čuvenih moreuza Bosfora i Dardanelija. U javnosti Erdogan je ovaj projekat nazivao svojim snom.

"Sviđalo se to nekome ili ne, mi ćemo graditi Istanbulski kanal. Nećemo dozvoliti ljudima bez vizije i ciljeva, koji nemaju ljubavi za našu zemlju, da nas odvrate od ovoga. Nećemo se baviti zlom agendom opozicije, jer ne želimo izgubiti nijednu sekundu", zakleo se turski predsednik Erdogan.

Erdoganov san je zamišljen bio tako da se kroz zapadni deo grada napravi veštački kanal koji bi se ko­pao sa evrop­ske stra­ne. Bio bi dug 45 ki­lo­me­ta­ra, ši­rok 150, a du­bok 25 me­ta­ra i trebalo bi da spoji Crno More sa Mramornim.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track