KOKAIN, NASILJE I KORUPCIJA: Kako je Evropa postala omiljeno tržište KOLUMBIJSKIH NARKO KARTELA
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

nov front narko ratova

KOKAIN, NASILJE I KORUPCIJA: Kako je Evropa postala omiljeno tržište KOLUMBIJSKIH NARKO KARTELA

Planeta -

Policijske racije u Belgiji bacile su svetlo na zlokobni novi front u narko ratovima.

Jednog svežeg martovskog jutra, 1600 policajaca i maskiranih specijalaca naoružanih do zuba i opremljenih sa ovnovima za razbijanje vrata krenulo je u akciju u belgijskoj lici Antverpen.

Više od 200 adresa je pregledano u najvećoj policijskoj akciji ikada sprovedenoj u ovoj zemlji u pokušaju da se zaustavi sve veće jačanje moćnih narko klanova u zapadnoj Evropi. Zvaničnici se nadaju da će operacija Skaj označiti pad generacije lokalnih bosova, iako se "kumovi" belgijskih i holandskih bandi i dalje kriju u Dubaiju i Turskoj.

Neverovatnih 27 tona kokaina vrednog 1,4 milijarde evra zaplenjeno je na dokovima Antverpena, u brodskim kontejnerima i štekovima a više ljudi je uhapšeno.

Racija je predstavljena kao moćan udarac onome što je belgijski tužilac Frederik van Lev nazvao "svetom gde je moral potpuno nestao", ali je operacija Skaj bacila svetlo i na jedan uznemirujuć razvoj događaja - Evropa je sada postala omiljeno tržište kolumbijskih narkobosova, koje na Stari kontinent privlače više cene i manji rizik od hapšenja, izručenja i zaplene.

Bivši vojnik a sada izvršni direktor grupe Insajt krajm, Džeremi Mekdermot objašnjava da kilogram kokaina u SAD vredi oko 28.000 dolara u veleprodaji, dok u proseku u Evropi taj isti kilogram ide za 40.000 dolara, a u nekim delovima i do 80.000 dolara.

"Više novca i manje rizika. To je razlog zašto glavni kolumbijski narko karteli dolaze ovde", kaže Mekdermot. "Nema tu neke velike misterije. Razlog zašto su antverpen i Roterdam toliko atraktivni je jer su u pitanju neke od najefikasnijih luka na svetu, sa ogromnim brojem brodskih kontejnera koji krijumčarima daju dosta prostora da se razmašu", rekao je on Gardijanu.

Zbog načina na koji se narko operacije odvijaju u velikim evropskim lukama, gde belgijske i holandske kriminalce unajmljuju Kolumbijci da prebace robu do italijanskih, albanskih, britanskih i irskih krimi mreža, nivo korupcije i nasilja dosegao je nikada do sada zabeležene razmere.

"Nemamo više problema sa pljačkom. Sada su svi u narko biznisu", kaže novinar Joris van der A.

Među onima koji su uhapšeni početkom marta su i policajci, zaposleni u javnom tužilaštvu, birokrate, poreski zvaničnici, zaposleni u bolnicama, kao i oni odgovorni za gotovo svakodnevne incidente i nasilje - od pucnjava do bombaških napada. Prertaženi su i lokalni zatvori i privatne kuće u više gradova Belgije i uhapšeno je 60ak ljudi.

Operacija Skaj pripremana je dve godine u atmosferi sve većeg straha u gradu. Gradonačelnik Antverpena Bart de Vever morao je da organizuje 24-časovnu zaštitu zbog pretnji smrću. Međutim, razmera divljaštva narko kartela možda je najbolje prikazana u prostoriji za mučenje koja je otkrivena prošlog leta u jednom selu u Holandiji.

Zatvor napravljen od sedam brodskih kontejnera imao je šest kaveza i jednu prostoriju sa zubarskom stolicom preuređenom tako da se koristi za mučenje. Testere, klješta, skalpeli, turbije, okovi i crne kese pružile su vrlo "živopisne" dokaze čemu je služio zatvor.

No, uprkos tome, operacija je mogla da bude pokrenuta tek kada je dešifrovana tajna komunikacija kriminalnih organizacija koje su se krile iza paravana legalne kompanije SKY EEC sa sedištem u Kanadi za zaštitu i privatnost.

Tek kada su im dešifrovali, navodno supertajne poruke o ucenama, pretnjama, mitu, mučenju i pogubljenjima, belgijska policija je mogla da reaguje. Sada su imali insajderske informacije o finansijskom delovanju bandi i operativne podatke.

Tri nedelje su policajci uživo pratili poruke, prikupljali informacije i reagovali samo kada je nečiji život bio ugrožen, dok nisu pripremili pozornicu za akciju protiv sve moćnijih bandi u Antverpenu i Roterdamu.

Iz SKY ECC navode da policija nije razbila njihove tajne poruke, već malicioznu aplikaciju koju im je neko drugi podmetnuo.

Uprkos zaplenama i hapšenjima, policija je vrlo realistična kada je reč o uticaju operacije Nebo na svet podzemlja. "Svesni smo da su kriminalci fleksibilni i da će potražiti i naći nove načine komuniciranja", rekao je portparol policije.

"Moramo da budemo u toku sa novim tehnologijama", dodao je portparol.

Sa druge strane Van der A se nada da će podzemlje ipak biti uzdrmano.

"Mislim da će cela generacija kriminalaca osetiti posledice. 27 tona kokaina je veliki gubitak. U Južnoj Americi će sada razmišljati kako im se ne isplati da posluju sa tipovima u Holandiji i Belgiji", rekao je on.

Sada vlada primirje i svi čekaju da oluja prođe i da policija otkrije šta zna. A policija će, kaže novinar, sada krenuti na momke u Dubaiju. "A onda će pitanje biti, ko će njih da zameni?"

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track