ODLUČENO Japan će ispuštati ogromne količine radioaktivne vode iz Fukušime u okean!
Foto: Profimedia

žitelji okolnih mesta ogorčeni!

ODLUČENO Japan će ispuštati ogromne količine radioaktivne vode iz Fukušime u okean!

Planeta -

Vlada Japana je donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga.

Ipak, odluka je konačno doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik - najbolje rešenje, preneo je AP.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean "najrealističnija i neizbežna opcija".

Stručnjaci TEPKO i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tritium koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet.

Iz TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37 miliona tona, kao i da će oni biti puni do jeseni 2022. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track