ČUDO PRIRODE ILI IRONIJA? Ovi indijski mravi imaju sposobnost da po potrebi smanje mozak i povećaju jajnike
Foto: Printscreen

luda planeta

ČUDO PRIRODE ILI IRONIJA? Ovi indijski mravi imaju sposobnost da po potrebi smanje mozak i povećaju jajnike

Planeta -

Kolonija ovih mrave ne nestane kada im kraljica ugine jer "izabrane" radilice imaju mogućnost da smanje mozak i povećaju svoje jajnike.

Retke su vrste u životinjskom kraljevstvu koje mogu da promene veličinu svog mozga. Još su ređe one koje posle mogu da vrate mozak "na staro". Stručnjaci su sada pronašli prvu vrstu među insektima koji imaju tu mogućnost: Indijski mravi skakači.

Za razliku od svojih rođaka, kolonije ovih mrava ne nestaju kada im kraljica ugine. Umesto toga, izabrane "radilice" zauzimaju njeno mesto - povečanih jajnika i smanjenih mozgova - kako bi proizveli potomstvo. Kada im status "pseudo kraljica" istekne, mravima se tela i mozak vrate u prvobitni oblik.

Obično se kod mrava određuje da li će biti radilica ili matica dok su još u stadiumu larve. Ako se dobro hrani i dobija dobre hormone, mrav može da postane ogromna kraljica. Ako ne, radiće kao sterilni radnik bez mogućnosti da promeni svoj status - osim u slučaju ove vrste indijskih mrava.

"Imaju sposobnost da se potpuno transformišu kao odrasle jedinke i to ih čini interesantnim za nas", rekao je Gardijanu vođa studije sa američkog Keniso državnog univerziteta, dr Klint Penik.

Kod ovih kolonija, u roku od nekoliko sati posle kraljičine smrti, počinje "ritualna borba" radilica koje jedni drugima nabijaju antene u lice. Ove borbe mogu da potraju mesec dana ali svo to vreme, "izabrani" se istovremeno i bore i aktiviraju svoje jajnice. U koloniji od oko 100 mrava, njih 5 do 10 dobija ovaj status i u tom procesu luče feromone koji primoravaju druge da ih tretiraju kao kraljice matice dok oni rade na proizvodnji potomstva i produžavanju života kolonije.

Status "pseudo kraljica" mravi zadržavaju od šest meseci do pet godina a u tom periodu, jajnici im poraslu pet puta, dok im se mozak smanji 20 do 25 posto. Istraživači kažu da je priroda ovo udesila kako bi se svi resursi fokusirali na proizvodnju jajašaca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track