Najnovije vesti

PRVI F-35 U POLJSKU SLEĆU 2026. Poljski general: Avion nije korak napred, već ogroman skok!
Foto: Shutterstock

simulator

PRVI F-35 U POLJSKU SLEĆU 2026. Poljski general: Avion nije korak napred, već ogroman skok!

Planeta

Marijuš Blaščak ministar odbrane Poljske doputovao je 32. taktičku vazduhoplovnu bazu u Lasku gde se sastao sa pilotima koji su prošli obuku za borbeni avion F-35 u Sjedinjenim Državama. Blaščak je takođe saopštio da će ova baza koja se nalazi u centralnoj Poljskoj biti sedište esakdrile koja će biti opremljena lovcima F-35.

Blaščak je dodao je obuka na simulatoru početak čitavog proseca obuke za 24 pilota i 90 specijalista koja će biti izvršena u SAD.

"F-35 nisu samo lovci, već pre svega "komandni centri", jer će imati sposobnost prikupljanja i obrade podataka, koji će kasnije biti prosleđivani i drugim vidovima poljskih oružanih snaga i sistemu protivvazdušne odbrane", rekao je on.

General Irenuš Novak koji je prisustvovao obuci na simulatoru rekao je prve letelice F-35 u Poljsku stići će u januaru 2026. i izjavio da prelazak na novi tip letelice neće stvarati probleme poljskim pilotima iako prelazak na ovaj tip letelice predstavlja nov tehnološki iskorak i da F-35 nije samo korak napred, već ogorman skok.

General je takođe dodao i da ovaj avion neće služiti samo vazduhoplovstvu, nego i svim učesnicima na bojnom polju. General je dodao i da F-35 treba integrisati sa PVO sistemom Patriot, VBR HIMARS i novim fregatama, što je pre moguće.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track